Care sunt noile valori ale impozitului pe proprietăţile românilor

Care sunt noile valori ale impozitului pe proprietăţile românilor

Românii care au mai multe case vor plăti impozite mai mari începând cu cea de-a doua locuinţă, din a doua jumătate a anului.

Conform unui proiect al guvernului, românii vor plăti un impozit cu 30% mai mare pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, faţă de 15% în prezent, şi cu 100% mai mare, comparativ cu 50%, pentru cea de-a doua locuinţă. Începând cu cea de-a treia clădire, impozitul va fi de trei ori mai mare, faţă de dublu, în prezent.

De exemplu, pentru un apartament în centrul Capitalei în suprafaţă de 60 mp, proprietarul care are domiciliul acolo achită un impozit anual de aproape 109 lei. Dacă această locuinţă este a doua proprietate şi nu este închiriată, impozitul va creşte de la circa 125 lei la aproape 142 lei.

Dacă e a treia proprietate, birul va fi de 218 lei, comparativ cu 163 lei în prezent. Începând cu proprietatea a patra, impozitul se va ridica la 327 lei, faţă de circa 191 acum. Modificările, anunţate încă de la începutul lunii, sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, obţinut de EVZ.

Din majorarea taxei pe proprietate, Finanţele estimează că vor aduce la buget aproape 46 milioane lei în perioada iulie-decembrie. Anul viitor, suma se va ridica la 95 milioane lei, conform notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Tichetele de masă, taxate

Tichetele-cadou, cele de masă, de creşă şi de vacanţă vor fi taxate cu 16%. Unele sume programate să fie obţinute sunt derizorii: din impozitarea tichetelor de creşă, Finanţele estimează să aducă la buget 1.000 de lei în a doua jumătate a acestui an.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă mai prevede impozitarea dobânzilor la depozitele bancare cu 16%. Guvernul a eliminat impozitul pe bonificaţiile la depozite din 2009, pentru a-i încuraja pe români să facă economii.

Totodată, cotele forfetare de cheltuieli deductibile în cazul drepturilor de proprietate intelectuală vor fi reduse de la 40%, cât sunt în prezent, până la 20%. Pentru lucrările de artă monumentală, cheltuielile forfetare scad de la 50% la 25%, conform sursei citate. Cu toate că patronatele au cerut ca veniturile programatorilor să fie scutite în continuare de taxare, documentul prevede includerea acestora în categoria veniturilor impozabile.

TAXA PE JOCURILE DE NOROC

Un sfert din câştigurile la Loto va merge în buzunarul statului

Toate sumele câştigate la jocurile de noroc, inclusiv cele de la Loteria Română, vor fi impozitate cu 25%, indiferent de valoare, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

În prezent, câştigurile din jocuri de noroc de până la 600 de lei nu sunt taxate. În plus, veniturile din aceste surse de până în 10.000 de lei sunt impozitate cu 20% şi doar pentru cele care depăşesc această sumă se aplică o taxă de 25%.

Executivul estimează să obţină din această modificare 14 milioane de lei, în acest an. Proiectul de modificare a Codului Fiscal mai prevede că toate câştigurile din tranzacţionarea acţiunilor pe Bursă vor fi supuse unui bir de 16%. În prezent, această taxă se aplică doar dacă acţiunile sunt vândute într-un termen mai mic de un an.

În rest, impozitul este de numai 1% din câştig. Unui impozit de 16% vor fi supuse şi veniturile din plăţi compensatorii, scutite până în prezent de taxare. Astfel, din proiecţiile Finanţelor că vor colecta din acesată sursă suma de 1,1 milioane lei rezultă că guvernul va da în a doua parte a anului plăţi compensatorii în valoare de 6,87 milioane de lei.

Care sunt noile impozite

Aproximativ 855 milioane de lei (circa 200 milioane de euro) este suma suplimentară pe care mizează Finanţele că o va încasa în a doua parte a acestui an, prin majorarea unor taxe şi impozite, printre care taxarea veniturilor programatorilor, a tichetelor de masă, creşterea impozitelor pe clădiri.

Suma este menţionată în proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, document obţinut de EVZ.

Impozitele pe clădiri în cazul persoanelor fizice care deţin locuinţe în afara celei de domiciliu, care nu sunt închiriate, se vor majora începând cu 1 iunie cu:

  • 30% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
  • 100% pentru cea de-a doua clădire în afara celei de la adresa de  domiciliu;
  • 200% pentru cea de-a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

De noile valori nu vor scăpa nici persoanele care au beneficiat de reducerea de 10% a impozitului ca urmare a achitării acestuia până la 31 martie 2010. În sursa citată se menţionează că aceste persoane vor datora diferenţa de impozit pe clădiri.

O soluţie pentru cei care vor să ocolească noul impozit este să încheie un contract de închiriere a celei de-a doua sau a treia locuinţe. Astfel, nu va mai fi obligată să achite impozitul pe clădiri.

Contractul poate fi încheiat şi la valoarea simbolică de un leu.

Totodată, autorităţile intenţionează să introducă un plafon minim pentru venitul anual dintr-o activitate independentă determinat pe bază de norme de venit la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară în plată multiplicat cu 12 luni.

Finanţele intenţionează să modifice cota de impunere anticipată a câştigurilor din operaţiuni de vânzare cumpărare valută la termen pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni de acest gen de la 1% la 10% pentru persoane fizice rezidente. Aici puteţi găsi nota de fundamentare şi proiectul ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal.

Ne puteți urmări și pe Google News