Economiile tăiate de stat ar putea fi „pansate”de bănci

Economiile tăiate de stat ar putea fi „pansate”de bănci

Dacă guvernul va impozita câştigurile persoanelor care deţin depozite la instituţiile de credit, unele bănci sunt pregătite pentru a lua măsuri de reducere a impactului financiar.

După ce, în ultimul an, dobânzile la depozitele din bănci au scăzut constant, acum statul doreşte şi impozitarea câştigurilor pe care un client bancar le-ar avea de pe urma economiilor făcute. În acest sens, unele bănci au început deja să gândească strategii pentru ca respectivele corecţii bugetare să nu afecteze prea mult depozitele populaţiei .

„Aşteptăm dispoziţiile finale ale acestui proiect pentru a vedea care vor fi categoriile de depozite vizate. Experienţa anilor trecuţi demonstrează că este posibil ca, în funcţie de data de constituire, o parte dintre depozite să nu intre sub incidenţa noului regulament”, ne-au declarat oficialii Piraeus Bank.

Strategiile băncilor pe această problemă vor fi făcute publice abia după ce deciziile guvernului vor fi puse pe foaie şi pafarate. „Indiferent de situaţie, analizăm deja o serie de variante pentru că vrem ca impactul acestei măsuri de corecţie bugetară să fie cât mai mic asupra economiilor clienţilor noştri. Pe măsură ce vom primi noi lămuriri, vom adapta scenariile pe care le gândim în acest moment în avantajul clienţilor”, mai spun reprezentanţii băncii greceşti.

Dobânzile ar trebui mărite cu o jumătate de procent

„Băncile nu trebuie decât să mărească un pic dobânzile la depozite. Dacă luăm, de exemplu, o dobândă la lei de 7%, un punct procentual din aceasta se va duce la stat prin impozitarea cu 16% a câştigurilor economiilor”, a declarat Dragoş Cabat, analist economic. El crede că dacă ar mai creşte dobânzile la depozite cu 0,5% nu s-ar simţi atât de mult această măsură în economiile clienţilor băncilor.

Potrivit analistului, din această impozitare nu se vor face mari economii. Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, spune că, din contră, instituţiile de creditare nu vor mări dobânzile. Acestea vor continua să scadă, urmând trendul din ultimul an.

„Acest lucru (impozitarea economiilor - n.r.) s-a întâmplat şi până acum trei ani. Nu cred că românii nu vor mai economisi dacă li se vor impozita câştigurile din depozite. După cum se vede şi în cifrele BNR, economiile în lei au tot crescut în ultima vreme”, a mai afirmat Gheţea.

16% din bonificaţie merge la stat

Dacă ar fi să luăm ca exemplu un depozit de 10.000 de lei cu o maturitate de 12 luni, calculat la o dobândă de 7%, economiile făcute s-ar ridica la 700 de lei. Din această sumă, 112 lei vor merge la stat, prin impozitarea cu 16%. Suma pe care un client o va avea în plus va fi de aproximativ 590 de lei, exceptând taxele bancare.

La fel se va întâmpla şi pentru un depozit de 5.000 de euro. La o dobândă medie de 3% pentru un depozit cu termen la 12 luni, câştigul neimpozitat ar fi de aproximativ 150 de euro, din care 24 de euro s-ar duce spre vistieria statului.

Ne puteți urmări și pe Google News