Cum s-au spălat pe mâini senatorii de cazul „Voicu”

Cum s-au spălat pe mâini senatorii de cazul „Voicu”

În ziua în care instanţa decidea arestarea senatorului PSD, colegii săi nu ştiau cum să scape mai repede de solicitarea acestuia de a fi audiat de plen.

În vreme ce senatorul Cătălin Voicu bătea drumul între Înalta Curte şi casă, în aşteptarea deciziei in stanţei supreme privind cererea procurorilor de arestare, colegii săi din conducerea Senatului se grăbeau să scape de dosarul său cât mai rapid. Şi au terminat înaintea magistraţilor.

Contestaţia votului din Senat, semnată de Voicu, care ar fi vrut să fie audiat şi de plen, a fost respinsă în câteva minute. Figurând la primul punct de pe ordinea de zi, subiectul a fost expediat mai întâi de Mircea Geoană.

Şeful Senatului a propus ca solicitarea colegului său de partid să meargă la Comisia juridică, după care a părăsit şedinţa invocând întâlnirea cu directorul general al FMI, Dominique Strauss- Kahn. Nu înainte de a comenta însă, potrivit stenogramei Biroului Permanent, că „un vot dat de Senat este un lucru consumat”.

„N-a fost un vot măsluit” Atmosfera nu s-a schimbat după plecarea lui Geoană. Preşedintele senatorul PSD Toni Greblă, a precizat că „după părerea membrilor comisiei n-ar fi nevoie de o reexaminare”.

PDL-iştii s-au grăbit să-i dea dreptate social-democratului. „Cred că este un caz încheiat. Niciun act normativ nu ne pune în situaţia de a mai pierde timpul. (...) Nu cred că mai este cazul să meargă la comisie, să mai dureze ca timp. N-are sens. Noi am luat o hotărâre. A fost un vot secret. N-a fost un vot măsluit în vreun fel, Doamne fereşte! Nici nu există asemenea lucruri în Senatul României. Nu mai avem ce discuta”, a spus democrat-liberalul Constantin Dumitru.

„Există o solicitare, dar cred că nu-şi mai are rostul în acest moment”, a intervenit şi liderul de grup, Traian Igaş.

„Complicaţii sau ambiguităţi”

Cum nimeni nu dădea vreun semn că solicitarea lui Cătălin Voicu de reluare a votului ar trebui admisă, liberalul Teodor Meleşcanu, preşedinte de şedinţă în locul lui Geoană, a încercat o concluzie.

El a propus o variantă de răspuns pentru Voicu, în care acesta să fie înştiinţat că „procedura de audiere a senatorilor în plenul Senatului nu intră în procedura noastră de lucru”.

Soluţia a fost desfiinţată rapid de senatorul-jurist Toni Greblă pe motiv că „creează mai multe complica ţii sau ambiguităţi”. El a fost de acord cu un răspuns în care să i se spună lui Voicu că nu se poate reveni asupra deciziei şi că solicitarea de ascultare e neîntemeiată pe motiv că a fost audiat la Comisia juridică.

„Eventual, să adăugăm că dânsul are calitatea de senator şi, în programul de declaraţii, poate să folosească tribuna parlamentului”, a mai spus el. „Rămânem la faptul că e tardivă solicitarea”, a pus punct subiectului Teodor Meleşcanu.  „Eventual, să adăugăm că dânsul are calitatea de senator şi, în programul de declaraţii, poate folosi tribuna parlamentului.“ TONI GREBLĂ, senator PSD

„Această solicitare mie mi se pare puţin cam tardivă şi exagerată, forţată.“ ALEXANDRU PEREŞ, senator PDL

Ne puteți urmări și pe Google News