Tandemul Cătălin Voicu - generalul Dumitru Iliescu are legături apropiate cu justiţia pătată din Craiova, care l-a eliberat pe interlopul Serghei Gorbunov.
Conexiunile pe care senatorul Cătălin Voicu şi mentorul său, fostul general SPP Dumitru Iliescu, le-au avut în interiorul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au avut un rol important în albirea magistraţilor de la Dolj, după scandalul iscat de cazul „Grobunov”. În premieră pentru justiţia din România, procurorii-şefi de la Parchetul Tribunalului Dolj au fost repuşi pe funcţii, asta după ce Consiliul Superior al Magistraturii îi revocase în bloc, găsindu-i vinovaţi că l-au făcut scăpat pe Serghei Gorbunov.
„Evenimentul zilei” vă prezintă în premieră legăturile care au existat între magistraţii de la Dolj şi personajele din jurul lui Cătălin Voicu. Oraşul Strehaia reprezintă punctul de plecare, atât pentru generalul Dumitru Iliescu, cât şi pentru procurorul-şef Gheorghe Stoian, de la Tribunalul Dolj.
Mitică Iliescu îşi are originile la Strehaia, acolo de unde provin părinţii săi. Pe lângă judecătoria aceluiaşi oraş a activat multă vreme ca procuror şi Gheorghe Stoian. La rândul ei, soţia acestuia, Gheorghiţa Stoian, a fost avocata care l-a reprezentat de mai multe ori pe Dumitru Iliescu.
Tot avocata Stoian a reuşit performanţa de-a o scoate basma curată pe judecătoarea Elena Turcu, acuzată că ar fi condus cu o alcoolemie mult peste limita legală. Dosarul preluat de avocata Stoian a fost soluţionat cu NUP, printr-o decizie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte.
Albirea „gorbunovilor”
Momentul în care conducerea Parchetului Dolj a fost decapitată în urma scandalului „Gorbunov” a echivalat cu o lovitură importantă pentru cercul de relaţii al generalului Iliescu. Pentru a-şi repune consăteanul pe funcţie, este posibil ca Iliescu să fi apelat exact la filiera „Voicu”. Coincidenţă sau nu, oamenii care au sărit în apărarea magistraţilor de la Dolj au legătură exact cu numele celor apăruţi în stenograme.
Avocata lotului „Gorbunov” a fost Viorica Costiniu, soţia judecătorului Florin Costiniu. Un alt rol important l-au avut luările de poziţie pe acest caz ale Monei Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România. Magistratul Pivniceru le-a luat apărarea procurorilor sancţionaţi în dosarul „Gorbunov”. Culmea, Mona Pivniceru este şi ea subordonată lui Florin Costiniu, în calitatea sa de judecător la Curtea Supremă.
Presiunile Asociaţiei au mers până acolo încât s-a cerut CSM-ului să admită cererile procurorilor suspendaţi, prin care solicitau repunerea pe funcţii. În fine, dosarul a fost soluţionat favorabil acestora din urmă, printr-o sentinţă dată de Înalta Curte.
Pe mână cu mafia
Procurorul Gheorghe Stoian de la Dolj, prietenul şi consăteanul generalului Dumitru Iliescu, a fost acuzat în mai multe rânduri că ar fi omul care protejează clanurile interlope. De numele său se leagă scoaterea de sub urmărire penală a lui Leo de la Strehaia, precum şi a lui Genică Boerică.
Presa locală a scos la iveală faptul că procurorul Stoian a mers până acolo încât a cerut sancţionarea procurorului care a îndrăznit să-l arunce în puşcărie pe Boerică. Mai mulţi procurori care au lucrat în subordinea lui Gheorghe Stoian au devoalat presiunile pe care acesta le făcea asupra lor, pentru a influenţa mersul anchetelor care îi priveau pe interlopii de mai sus. Mărturiile lor au rămas fără rezultat.
Un simplu vecin
Contactat telefonic, generalul Dumitru Iliescu a declarat că îl cunoaşte pe procurorul Stoian, doar ca vecin de oraş. „Nu aş intermedia niciodată ceva de acest gen, mai ales atâta vreme cât ştiam că am un mandat de interceptare pe siguranţă naţională. Vorbim de simple coincidenţe. Ca o părere personală, vă spun că procurorul Stoian mi-a părut un bun profesionist”.
SURPRIZĂ
Geoană, intermediar în dosarul „Voicu”
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, apare şi el într-o stenogramă publicată pe surse din dosarul „Voicu”, de site-ul HotNews. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, ar fi intermediat în 2006 o întâlnire între vicepreşedintele PSD Dolj Maria Schutz, pe atunci cercetată penal, şi senatorul PSD Cătălin Voicu.
Potrivit unor surse de la Curtea Supremă, informaţia rezulta chiar din cererea de arestare trimisă la ICCJ în cazul Voicu, fiind vorba despre interceptări mai vechi din dosarul Mariei Schutz.
Preşedintele Senatului şi Maria Schutz ar fi avut, în anul 2006, un schimb de mesaje SMS, prin care ultima i se plângea şefului de la Bucureşti că ar fi cercetată penal în mod abuziv. Ulterior acestui schimb de mesaje, Mircea Geoană a redirecţionat-o pe colega de la Dolj către Voicu. În stenograma făcută publică ieri, Geoană este cel care îi dă Mariei Schutz numărul de telefon al lui Cătălin Voicu.
Replica lui Geoană a apărut imediat. El a declarat, ieri, că nu a intervenit în niciun fel pentru Maria Schutz. „Haide, domnule. Nu am intermediat niciodată o chestiune care să fie nelegală. Nu ştiu de unde au plecat astfel de informaţii”, a declarat Geoană, citat de Agerpres.
NEDUMERIRE. Mircea Geoană s-a trezit că apare într-o stenogramă din 2006 FOTO: ADRIAN SCUTARIU