Cum se opune statul drepturilor pe care le dă foştilor deţinuţi politici
- Adam Popescu
- 28 martie 2010, 19:53
Toate hotărârile judecătoreşti date de Tribunalul Arad la Legea 221/2209, prin care statul a prevăzut despăgubiri pentru foştii deţinuţi politici, sunt atacate în instanţă, tot de statul român.
Preşedinele Tribunalului Arad, judecătorul Ştefan Lucaciuc, spune că judecătorii reclamă faptul că legea nu are criterii clare, iar acest lucru nu face decât să îngreuneze aplicarea ei.
"Era mai simplu să se dea o sumă clară pe criterii clare, de exemplu, pe număr de zile de detenţie sau anumite condiţii. În lipsa unor asemenea prevederi, nu este simplu să se cuantifice suferinţa unei persoane, suferinţă îndurată acum 50 de ani. Nu există unitate de măsură. Erau bine venite nişte criterii. Cei mai mulţi judecători nu au trăit în acea perioadă", spune judecătorul Ştefan Lucaciuc.
Pe lângă acest lucru, mai apare o situaţie paradoxală. Statul român care a dat legea, cere acum, prin Ministerul Finanţelor Publice, respingrea acestor acţiuni.
"Din păcate legea 221/2009 nu conferă criterii clare prin care să se cuantifice despăgubirile ce se cuvin persoanelor care au fost persecutate politic. În aceste condiţii, cauzele pronunţate de către Tribunalul Arad, în primă instanţă, au plecat în căile de atac. Mai există şi o problemă de principiu, legea deschide calea la justiţie şi dă dreptul persoanelor care au fost persecutate politic, care au suferit condamnări politice, să solicite despăgubiri. Legea este dată de statul român. În proces, legea prevede că reclamantul trebuie să cheme pe statul român, reprezentat prin Ministerul Finanţelor. Până acum, în toate procesele pe care le-am avut statul român, prin Ministerul Finanţelor, s-a prezentat solicitând respingerea pretenţiilor. Cred eu că dacă ar fi fost nişte criterii clare, prin care să se cuantifice aceste despăgubiri, poate că am fi avut şi din partea statului român, de data aceasta ca pârât în proces, o poziţie mai circumstanţială", a declarat judecătorul Ştefan Lucaciuc.
Cea mai mare sumă: 500.000 euro
Cea mai mare sumă acordată de Tribunalul Arad a fost de 500.000 pentru un deţinut politic executat, suma fiind acordată familiei.
Alte sume sunt 300.000 euro pentru 8 ani închisoare, 250.000 eruro pentru 15 ani muncă silnică şi 5 ani degradare civică, 250.000 euro pentru 20 ani închisoare, eliberat după 5 ani, 270.000 euro pentru 15 ani de muncă silnică şi 10 ani degradare civică, 275.000 euro pentru muncă silnică pe viaţă şi confiscarea averii pentru uneltire împotriva securităţii interne şi externe a RPR, 300.000 euro pentru 8 ani închisoare şi deportarea cu domiciliu obligatoriu, 50.000 euro pentru 2 ani închisoare pentru nedenunţare, 50.000 euro pentru deportare cu domiciliu obligatoriu.