IOHANNIS, ATAC fără precedent la Dragnea. PSD și politica de MANIPULARE a opiniei publice

IOHANNIS, ATAC fără precedent la Dragnea. PSD și politica de MANIPULARE a opiniei publice

Președintele României, Klaus Iohannis, a lansat un atac împotriva Guvernului, susținând că miniștrii au alcătuit prost bugetul. Acesta a declarat că dacă nu se vor lua măsuri, nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii.

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat că bugetul de stat a fost prost alcătuit și că în curând nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii, dacă nu se vor lua imediat măsuri.

„În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului finanțelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de PPA.

De altfel, modul defectuos și lipsit de prudență în care a fost gestionat Fondul de rezervă a făcut ca astăzi, când într-adevăr ne confruntăm cu o situație de criză, Guvernul să nu mai dispună de bani în acest fond, deși fondul de rezervă al Guvernului se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, este inadmisibil că membrii Guvernului acreditează teme false, care condiționează de rectificarea bugetară o serie de cheltuieli esențiale, cum ar fi plata pensiilor sau achizițiile de medicamente. Această abordare nu reprezintă altceva decât un exercițiu cinic de manipulare a opiniei publice, din care PSD a făcut un adevărat mod de guvernare.

Vina pentru situația bugetară critică în care se află acum Guvernul aparține în totalitate miniștrilor care la începutul anului nu au fost capabili să facă estimări corecte cu privire la fondurile necesare ministerelor pe care le coordonează.

Președintele României a tras în repetate rânduri semnale de alarmă în legătură cu sustenabilitatea precară a bugetului anului 2018, fiind evidentă subfinanțarea anumitor capitole de cheltuieli.

De exemplu, în privința constrângerilor pe care Guvernul le invocă, cum ar fi cele referitoare la cheltuielile cu medicamentele, trebuie cunoscut faptul că tocmai prevederile rectificării bugetare vulnerabilizează buna funcționare a aprovizionării cu medicamente: la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, rectificarea bugetară propusă de Guvernul PSD a însemnat tăieri de 2,5 miliarde lei de la capitolul „bunuri și servicii” - din care sunt achiziționate medicamentele, pentru ca banii să fie direcționați la transferuri, pentru plata salariilor.

Din dorința de a bifa respectarea țintelor asumate în privința deficitului, proiectul de buget a subestimat anumite categorii de cheltuieli, care urmau să primească abia ulterior resursele financiare necesare. Însă o rectificare bugetară serioasă nu înseamnă să faci cârpeli și să apelezi la acțiuni pompieristice”, se arată pe Presidency.