Statistică ÎNGRIJORĂTOARE în PENITENCIARE în urma unui STUDIU privind deținuții cu tulburări COMPORTAMENTALE

Statistică ÎNGRIJORĂTOARE în PENITENCIARE în urma unui STUDIU privind deținuții cu tulburări COMPORTAMENTALE

Primul studiu realizat de specialiști în psihiatrie asupra persoanelor deținute a fost efectuat de medicii de la Socola-Iași. Cercetarea a avut loc în trei penitenciare din Regiunea de Nord-Est.

Studiul a fost realizat pe 888 de subiecți, dintre care 458 de bărbați încarcerați pentru diverse infracțiuni. „Din cei 888 de subiecți, 458 au fost deținuți custodiați în penitenciarele Botoșani, Iași și Vaslui, iar 430 au fost subiecți din lotul martor, fără probleme judiciare. Toți subiecții au fost selectați în funcție de vârstă și studii și au fost împărțiți în 3 subgrupuri:

1. grupul deținuților cu TPS sau TPNS (Tulburări de Personalitate Severe/Tulburări de Personalitate Non-Severe) reprezentat de 202 subiecți (28,8%);

2. grupul deținuților nonTP (fără Tulburări de Personalitate) reprezentat de 256 subiecți (22,7%);

Ne puteți urmări și pe Google News

3. lotul comunitar, fără probleme judiciare și psihiatrice, reprezentat de 430 de subiecți (48,4%)”, a explicat dr. Cozmin Mihai.

Prin comparație cu populația comunitară, deținuții prezintă un risc mai ridicat de a comite tentative suicidare eșuate sau reușite. De altfel, comportamentele suicidare în mediul carceral reprezentă un fenomen complex care rezultă din interacțiunea dintre caracteristicile individuale ale deținuților și caracteristicile mediului în care sunt nevoiți să trăiască.

Concluziile studiului:

În urma studiului a rezultat că 28,3% dintre cei cu tulburări de personalitate non-severe au provenit din familii dezorganizate, iar 45,4% dintre ei au avut o copilărie nefericită. De asemenea s-a constatat pe eșantionul analizat că 41,5% dintre deținuții cu tulburări de personalitate severe aveau cel mult 5-8 clase sau școală complementară. În ceea ce privește incidența alcoolul a rezultat că 26,8% dintre cei cu tulburări de personalitate severe sunt frecvent consumatori de băutură iar 63,4% dintre deținuții cu tulburări de personalitate severe au consumat alcool atunci când au provocat infracțiunea.

Drogurile câștigă din ce în ce mai mult teren iar studiul a arătat că s-a constatat un consum semnificativ de droguri la cei cu tulburări de personalitate severe (30,5%) în momentul comiterii infracțiunilor. O altă informație prețioasă obținută de specialiști a fost că fiecare al treilea copil născut într-o familie este predispus la tulburări de personalitate.

Din lotul studiat peste 51% dintre deținuții diagnosticați cu diferite tipuri de tulburări de personalitate au spus că au avut tentative suicidare iar un sfert dintre deținuții recidiviști săvârșiseră cel puțin o tentativă suicidară de-a lungul vieții. Aproximativ 59% dintre deținuții care prezentau antecedente de automutilare au raportat că se angajaseră în cel puțin o tentativă suicidară de-a lungul vieții, se arată în raportul specialiștilor.