PRECIZĂRI de ultimă oră în cazul PERICOLULUI de la Ministerul Educației. Care sunt pașii care TREBUIE luați pentru SIGURANȚA ELEVILOR?

PRECIZĂRI de ultimă oră în cazul PERICOLULUI de la Ministerul Educației. Care sunt pașii care TREBUIE luați pentru SIGURANȚA ELEVILOR?

După ce, joi, pe site-ul accesat de sute de mii de elevi și părinți, edu.ro, a fost raportat un pericol cibernetic, specialiștii vin cu precizări despre ce se întâmplă cu pagina web a Ministerului Educației Naționale.

Redăm mai jos comunicatul CERT-RO, în care repreentanții instituțieie explică în detaliu care a fost problema, specificând că au oferit mai multe indicații pentru cei care se ocupă de securitatea paginii web a MEN.

„Reprezentanţii Centrului Naţional de Răspundere la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au fost sesizaţi, în cursul zilei de ieri, cu privire la o problemă de securitatea apărută la site-ului edu.ro, care ar fi avut inserat în codul sursă un script de minare de criptomonedă.

La scurt timp, reprezentanţii Ministerului Educației au cerut, în scris, suportul specialiștilor CERT-RO pentru remedierea cât mai urgentă și investigarea problemei de securitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imediat, o echipă de la CERT-RO, cu suportul Institutului de Cercetare în Informatică, a reușit să obțină acces rapid la site. 

În urma investigației, specialiștii CERT-RO au identificat și eliminat acel script problemă, care era utilizat pentru minarea de criptomonedă (CoinHive).

Site-ul edu.ro folosea o variantă neactualizată de Drupral (software CMS – content management system), o vulnerabilitate exploatata de atacatori. Astfel, la vizitarea site-ului, unui utilizator îi era folosit procesorul dispozitivului utilizat la capacitate maximă.

Echipa CERT-RO a identificat și eliminat liniile de cod inserate abuziv și a propus o serie de măsuri de securitate pe care Ministerul Educației, ca administrator al site-ului, trebuie să le pună în aplicare.

Totodată, recomandarea echipei de specialiști a fost ca accesul la site din internet să fie suspendat până la implementarea măsurilor necesare securizării.

Pașii necesari securizării sunt în concordanță cu alerta publicată în luna ianuarie, „Minarea de criptomonedă”, fiind vorba despre o nouă metodă de monetizare a atacurilor asupra site-urilor și aplicațiilor web”, se arată în comunicat.