BĂTĂLIA Inter-Ortodoxă dintre „A DOUA” și „A TREIA ROMĂ” se mută în Ucraina

BĂTĂLIA Inter-Ortodoxă dintre „A DOUA” și „A TREIA ROMĂ” se mută în Ucraina

Patriarhia ecumenică a Constantinopolului ar putea deschide cât de curând o reprezentanță la Kiev și, posibil, încă una la Lvov.

Agenția ucraineană a Ziariștilor Ortodocși, citată de site-ul Orthochristian.com, care deține această informație din surse neoficiale, afirmă că decizia ar putea fi luată într-una din apropiatele ședințe ale Sfântului Sinod de la Constantinopol. O astfel de măsură ar deteriora și mai mult relațiile dintre Patriarhiile Constantinopolului și Moscovei, și așa destul de tensionate, după refuzul celei din urmă de a participa la Sinodul Pan-Ortodox din Creta din iunie 2016.

Între Constantinopol (numit „Noua Romă” sau „A doua Romă”) și Moscova (care ambiționează să devină „A treia Romă”) există o mare rivalitate privind supremația (fie ea și informală) asupra lumii ortodoxe. Spre deosebire de Biserica Catolică, aflată sub jurisdicția Papei de la Roma, în lumea ortodoxă există biserici autocefale, cu autoritate deplină asupra teritoriilor lor. Totuși, în mod absolut simbolic, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, ca urmaș al Bizanțului, este considerat „primus inter pares” („primul între egali”) în raport cu ceilalți patriarhi ortodocși. Din 1991, pe tronul de la Constantinopol se află Patriarhul Bartolomeu I. Sub autoritatea sa directă se află așezămintele din Muntele Athos, și eparhii (episcopii) din America de Nord și de Sud, Australia și Noua Zeelandă, numărând în total câteva milioane de credincioși.

Pe de altă parte, Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii, se bazează pe faptul că cei 150 de milioane de credincioși ai săi  (din cei 250 de milioane de ortodocși din întreaga lume) îi conferă dreptul la o autoritate sporită.

În această bătălie în care cifrele au importanța lor, cei circa 30 de milioane de ortodocși ucraineni reprezintă o miză excepțională.

 

 

Situația religioasă pe teritoriul Ucrainei este foarte complicată. Există „Biserica Ortodoxă a Ucrainei” (supusă Patriarhiei Moscovei), „Biserica Ortodoxă ucraineană” sau „Patriarhia Kievului” – apărută în 1992, după independența Ucrainei și „Biserica Ortodoxă Autocefală ucraineană”, apărută dintr-o schismă cu Biserica Ortodoxă Rusă în 1920. Mulți credincioși de la aceasta din urmă au trecut după 1992 la nou-proclamata Patriarhie a Kievului.

Ierarhii ucraineni care refuză să recunoscă autoritatea Moscovei, dar și guvernul de la Kiev, au cerut în repetate rânduri Patriarhiei Ecumenice să acorde autocefalia „Patriarhiei Kievului”. Trebuie amintit că, în 1688, Mitropolia Kievului fusese transferată de sub jurisdicția Constantinopolului sub cea a Moscovei.

În decembrie trecut, cu ocazia unei întâlniri cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (supusă Moscovei), Patriarhul Bartolomeu a declarat că schisma ucraineană ar trebui să fie rezolvată în chip canonic, pentru a nu exista o unitate superficială.

Or, cu doar câteva zile înainte de această întâlnire, arhiepiscopul Daniel, al Bisericii Ortodoxe ucrainene din Statele Unite, și episcopul Ilarion, al Bisericii Ortodoxe ucrainene din Canada, amândoi sub autoritatea Patriarhiei Ecumenice, s-au întâlnit cu Patriarhul Filaret la Kiev, i-au adresat felicitări cu ocazia zilei sale onomastice și au discutat „chestiuni de interes mutual”.

Ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Statele Unite, de sub autoritatea Constantinopolului, întrețin de multă vreme relații prietenești cu Patriarhul Filaret. Ei l-au primit, acum un an, la seminarul lor, Sfânta Sofia din New Jersey, pentru a discuta „problema recunoașterii autocefaliei locale ucrainene de către Patriarhia Ecumenică... în cursul unei discuții călduroase și prietenești”.

Aceiași doi ierarhi ucraineni au vizitat Patriarhia Kievului în 2015, ceea ce a provocat iritarea ierarhilor locali ucraineni supuți Moscovei. Aceștia au cerut Patriarhului Bartolomeu să nu mai îngăduie ierarhilor săi să se amestece în afacerile ecleziastice ucrainene fără binecuvântarea ierarhilor locului competenți.

Cu puțin înainte de întâlnirea din decembrie a Patriarhului Bartolomeu cu reprezentanții Bisericii din Ucraina, episcopul Ilarion de Edmonton al Bisericii ucrainene din Canada a avut o întâlnire și cu mitropolitul Macarie al „Bisericii Autocefale a Ucrainei”.