Ministrul Finanțelor: „Nu mai depuneți Formularul 600!”

Ministrul Finanțelor: „Nu mai depuneți Formularul 600!”

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi, într-o vizită de lucru la Tulcea, că persoanele fizice care obțin venituri din activități independente nu mai trebuie să depună Formularul 600 pentru că Guvernul va adopta o „formă mult simplificată".

„Formularul 600. Ieri, în ședința de Guvern, a fost o primă decizie prin Ordonanță de Urgență: amânarea termenului de depunere a acestui formular, până la 15 aprilie, și aici aș adăuga faptul că până la acest termen nu mai trebuie depus de contribuabili. Chiar dacă unii vor menționa că nu este prevăzut într-un act normativ, atâta timp cât s-a prelungit acest termen, nu mai trebuie să depună contribuabilii un astfel de formular", a spus ministrul.

„Am auzit că a fost prin țară o situație la care cei care veneau la ghișeu era îndrumați mai departe să depună acele formulare. Cei care vor să o facă pot să o facă, dar repet, atâta timp cât noi spunem că vom găsi o soluție, va fi o formă mult simplificată a acestui formular, oamenii nu au de ce să meargă la Fisc să depună aceste formulare mai departe", a adăugat el.

Se ridică întrebarea ce fac cei care au depus deja. Cu siguranță vom găsi o soluție ca să nu se mai repete, să nu fie nevoiți să o ia de la capăt, să depună din nou acele formulare", a spus Teodorovici.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente mai au timp până pe 15 aprilie să își depună declarația în baza căreia se calculează contribuțiile sociale obligatorii, a decis ieri Guvernul.

Formularul 600 se depune obligatoriu, potrivit prevederilor Codului fiscal, de contribuabilii persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. În baza veniturilor declarate în Formularul 600, statul va stabili pentru fiecare contribuabil contribuțiile obligatorii la pensii (CAS) și sănătate (CASS).

Executivul a estimat că 210.000 de persoane fizice ar urma să depună Declarația 600, însă până ieri doar 28.500 au depus-o.

Indicii

Premierul Viorica Dăncilă a cerut ieri modificarea drastică a regulilor pentru persoanele vizate de Formularul 600. „În perioada următoare, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să identifice o soluţie permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an şi nu anticipat”, a spus prim-ministrul în debutul ședinței de Guvern.