CONTRABANDA cu petrol, SALVAREA lui KIM JONG-UN. CHINA închide ochii şi COREEA DE NORD evită sancţiunile

CONTRABANDA cu petrol, SALVAREA lui KIM JONG-UN. CHINA închide ochii şi COREEA DE NORD evită sancţiunile

Kim Jong-un reuşeşte să evite plafoanele de import impuse de ONU. Trezoreria Statelor Unite a publicat imagini surprinse la 19 octombrie de sateliţii americanii de recunoaştere, în care se poate observa cum vasul nord-coreean Rye Song Gang I este ancorat de un vas chinezesc. Între ele par a fi furtunuri prin care se transferă petrol.

Nu ar fi prima dată când vase chinezeşti sunt surprinse făcând comerţ cu regimul de la Phenian, în ciuda sancţiunilor impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite. Datele sateliţilor de supraveghere arată treizeci de astfel de tranzacţii între nord-coreeni şi vase din China, conform The Telegraph..

Anumiţi funcţionari din Coreea de Sud au declarat pentru publicaţia Chosun Ilbo că vasele ar fi făcut comerţ în Marea de Vest, într-o încercare de a evita sancţiunile strcite impuse de ONU asupra exporturilor de petrol către regimul nord-coreean. Sancţiunile sunt rezultatul dezvoltării programului de înarmare şi testare nucleară pe care regimul lui Kim Jong-un îl practică.

O sursă anonimă a declarat pentru publicaţia sud-coreeană că „trebuie să ne concentrăm pe faptul că acest comerţ a început după ce o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU a plafonat drastic importurile de produse petroliere rafinate ale Coreei de Nord”. În aceste condiţii, statul condus de Kim Jong-un poate importa doar 500 de mii de barili de petrol pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sancţiunile actuale interzic şi comerţul de la navă la navă cu vasele Phenianului, dar această prohibiţie nu poate fi realizată în mode eficient decât cu o supraveghere atentă a Chinei şi măsuri agresive ale Beijingului care să stopeze contrabanda.

Datele din luna noiembrie arată că statul chinez nu a exportat produse din petrol către Coreea de Nord, o mişcare rară din partea conducerii de la Beijing. Totuşi, în momentul de faţă, China nu a făcut publice date cu privire la exportul de petrol pur, aşa că nu se poate şti dacă Phenianul a procurat barili pe această filieră.