Atolul din Pacificul de Nord de importanță crucială pentru America

Atolul din Pacificul de Nord de importanță crucială pentru America

Insula Wake sau Atolul Wake – în limba engleză Wake Island sau Wake Atoll – este un atol din Oceanul Pacific de Nord, situată între arhipleagul Hawai și Insulele Mariane, administrat de Statele Unite ale Americii. Insula are o suprafață de 6,5 km2 și este locuită de aproximativ 150 de militari

Descoperită de navigatorul Alvaro de Mendana, în 1568, și explorată de englezul Wiliam Wake, în 1796, insula este anexată de Statele Unite în 1899. Între 1940 și 1941, s-a construit pe insulă o bază aeriană și navală americană.

Din decembrie 1941 și până la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial insula Wake a fost ocupată de armata japoneză.

După terminarea conflagrației, pe insulă s-a înființat o bază de alimentare cu combustibil pentru avioanele militare și comerciale, iar în prezent pistele sunt folosite pentru cazuri de urgență. Insula are statut de teritoriu neîncorporat al SUA și este administrată de Departamentul Aviației și de Departamentul de Interne. Insula Wake a jucat un însemnat rol în legăturile aeriene, mai ales militare, ale SUA cu țările Extremului Orient.

Pe insulă există un aeroport, folosit mai ales în cazuri de urgență, iar insula este legată de insula Guam și arhipleagul Hawaii prin cabluri submarine de telecomunicații. Cele trei insulițe sunt unite între ele printr-o cale rutieră de circa șapte km.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News