Controversele legate de vizita lui Macron în România, dezvăluite de un europarlamentar

Controversele legate de vizita lui Macron în România, dezvăluite de un europarlamentar

Europarlamentarul român Renate Weber (ALDE) apreciază că președintele francez Emmanuel Macron a venit în România doar ca să-și salveze imaginea și să obțină contracte militare.

"Astept cu nerabdare sa vad declaratiile de la final, ca sa inteleg exact cum si-a tranzactionat (din nou) Romania interesele si in detrimentul a ce si de aceasta data", a scris Weber, joi, pe Facebook.

"Intr-o cadere de imagine formidabila in Franta, la doar cateva luni dupa alegerea sa, urmare unor greseli de proportii, Macron incearca acum sa recastige ceva simpatie prin vanzarea unei imagini de lider autentic. Si-a organizat un turneu fulger in mai multe state europene, ca sa se pozitioneze drept principal sustinator si promotor al revizuirii Directivei lucratorilor detasati (despre care am vorbit si actionat in ultimile luni, atat acasa cat si in Parlamentul European)", a explicat ea.

"A inceput cu Austria, stat UE care s-a exprimat in mai multe randuri in favoarea inlaturarii lucratorilor est-europeni, in special, de pe piata muncii austriece, in general, de pe piata vestica, inclusiv prin masuri discriminatorii. A continuat cu state din Europa Centrala si de Est, vizate si afectate direct de propunerile de revizuire. De la acestea a reusit sa smulga palide promisiuni ca...discutiile vor continua. Ceea ce s-ar traduce printr-un esec. Cel putin Cehia si Slovacia vor ramane ferme pe pozitii, impotriva revizuirii. Acum, pentru cateva ore, poposeste la noi", a adăugat europarlamentarul ALDE.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pana acum, Romania a avut o pozitie ferma impotriva acestei revizuiri. Si-o va schimba? Atat de ieftini am devenit incat o receptie si doua vorbe sa ne faca sa nu ne mai pese de propriile interese? Ar fi cumplit! Sigur, Macron va iesi castigator oricum. Ceva contracte de inzestrare a armatei cu siguranta va duce cu el la Paris. Sau gresesc si castigatorii suntem noi ca avand prea multi bani reusim sa scapam astfel de ei?", a mai spus Weber.

CE S-A ÎNTÂMPLAT

Macron a spus la București că anumite companii din Franţa angajează ''cetăţeni din alte state europene, în general din ţări cu costuri reduse, la costurile din ţările de origine, venind în contradicţie cu ideea pieţei unice, făcând o concurenţă neloială lucrătorilor francezi''. ''Doresc să punem capăt acestui sistem care nu reprezintă spiritul Uniunii Europene şi este de neînţeles pentru concetăţenii noştri", a zis el. În replică, Iohannis s-a declarat de acord cu modificarea legislației dar nu în varianta promovată de Macron. "Este inadmisibil să vedem această nemulţumire pe de o parte în Europa de Vest că vin muncitori, pe de altă parte dorinţa oamenilor din Est de a trăi mai bine. Şi una şi alta este legitimă", a afirmat președintele României.

Pe de altă parte, în domeniul militar s-a semnat în timpul vizitei lui Macron la București extinderea contractului dintre Airbus Helicopters și IAR Ghimbav de la 5 la 15 ani și livrarea a 50 de aparate H215M atât României cât și la export. De asemenea, s-a mai semnat un memorandum pentru achiziționarea de către forțele armate române a unor rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, destinate apărării antiaeriene.