5 septembrie 1941. Mareșalul Antonescu e furios pe basarabeni: „Trebuie să încep reeducarea lor morală, de la cap”. Pentru cititori: Avea dreptate?

5 septembrie 1941. Mareșalul Antonescu e furios pe basarabeni: „Trebuie să încep reeducarea lor morală, de la cap”. Pentru cititori: Avea dreptate?

Contrar unei posibile credințe împărtășite de unii dintre cititori mei, nu sufăr de sindromul Cocoșilă, sindromul lui Le știe pe toate, încercat de Cocoșilă din Moromeții, deși de asta suferă aproape toți românii.

Ca Istoric al clipei îmi pun și pun multe întrebări al căror răspuns nu-l știu, fie și pentru că actorii noștri politici acționează deseori sub puterea tresăririi de moment. De ce l-a schimbat Liviu Dragnea pe Sorin Grindeanu cu prețul uriaș al autoMoțiunii? Iată o întrebare căreia eu cel puțin nu-i găsesc răspuns. O întrebare cu atît mai misterioasă cu cît înlocuitorul lui Sorin Grindeanu n-a fost Ionel Brătianu, ca să fac o trimitere la un exemplul de premier rămas în Istoria prin excelenta administrare a țării, ci Mihai Tudose, un premier nici mai bun, nici mai rău decît Sorin Grindeanu.

Întrebări fără răspuns îmi pun și ca Istoric-istoric. Ca să dau un exemplu, de 27 de ani mă întreb, fără a găsi un răspuns, deși am studiat temeinic chestiunea, dacă Nicolae Ceaușescu, în clipa cînd invoca agenturile străine, se baza pe informații sau pur și simplu născocea asta în speranța că Poporul îl va urma.

Astfel de situații întîlnesc deseori în incursiunile mele în Istorie pentru a găsi acolo învățături care să mă lumineze asupra Prezentului. De aceea, m-am gîndit să inaugurez pe cristoiublog.ro, o rubrică de dialog cu cititorii despre întrebările fără răspuns pe care mi le ridică Istoria. Sunt multe fapte întîlnite în lecturile de Istorie cărora nu le pot dibui esența. M-ar putea ajuta la asta cititorii?

Voi începe cu un caz din primul an al Războiului din Est.

Stenograma Ședinței Guvernului din 5 septembrie 1941, prima ședință de după Trecerea Prutului prezidată de Mareșalul Antonescu, mă surprinde, ca să nu spun mai de a dreptul, mă șochează, prin această declarație a Conducătorului despre basarabeni, șocantă, pentru că e vorba despre cei căinați de propaganda Războiului Sfînt ca martiri ai Stăpînirii bolșevicilor, cei fără de neam și fără de Dumnezeu:

„Mareşal I. Antonescu: Altă chestie: mai este problema micilor meseriaşi, care este destul de gravă şi care trebuie rezolvată de îndată. E vorba de cizmari, tîmplari etc.

G-ral C. Voiculescu (Guvernatorul militar al Basarabiei n.n): Au apărut, domnule Mareşal, toţi micii meseriaşi. Mareşal I. Antonescu: Nu numai în Chişinău, ci în toată provincia trebuie să apară.

În Bucovina, problema este mult mai uşoară, este aproape rezolvată, pentru că Bucovina n-a fost distrusă şi fiindcă era mult mai bine organizată. De altfel, Bucovina a rezistat mult mai bine la dominaţia bolşevică, pe cînd basarabenii au cedat pe toate tărîmurile, şi pe teren moral, şi pe teren patriotic, peste tot. Ticăloşii din Basarabia au rupt şleaurile de la cai, ca să rămînă în Basarabia. Şi anul acesta au tras în contra noastră. Dar poţi să-i împuşti pe toţi? Trebuie să încep reeducarea lor morală, de la cap. Altfel, ar trebui să împuşcăm cu zecile de mii, oameni din aceştia, care toţi spun: „Ne-au luat ruşii!”; şi i-am întrebat: „Dar de ce aţi tras?” „N-am tras!”. Dar au tras; după ce văd că au pierdut, vin aici. Nu mai vorbesc de faptul că majoritatea paraşutiştilor sînt români din Basarabia!… Ca să-i vedeţi cît sînt de ticăloşi!… Mai bine am fost primiţi în Ucraina decît în Basarabia, unde n-am găsit nici un surîs, nici un salut, cu rare excepţii. Toţi se uitau pe furiş. Aceştia sînt moldovenii din Basarabia! 140 de ani de influenţă slavă şi-au făcut efectul dezastruos asupra coeziunii acestei naţii.”

Suntem în 5 septembrie 1941. Basarabia era eliberată de două luni. Armata a 4-a Română asedia Odesa. Armata a 3-a ajunsese deja la Bug. Pe 19 august 1941 chiar Transnistria trecuse sub administrare românească. Pe 7 iulie 1941 Ion Antonescu anunța printr-o Proclamație că el însuşi se va ocupa direct de conducerea Basarabiei şi Bucovinei:

„Voi conduce eu însumi organizarea Basarabiei şi Bucovinei şi voi reface toate aşezările”.

Basarabia se afla sub administrare militară românească din 21 iulie 1941.

De ce era atît de nemulțumit Mareșalul de basarabeni? Avea motive temeinice sau era doar o mînie de moment?

Dumneavoastră ce credeți?

(articol apărut inițial pe cristoiublog.ro)

Ne puteți urmări și pe Google News