Ce nu s-a văzut la vizita lui Juncker în Parlament | REPORTAJ
- Ana Petrescu
- 11 mai 2017, 16:06
Discursul de azi al lui Jean-Claude Juncker, primul în calitate de președinte al Comisiei Europene, în fața aleșilor nu a captat prea mult atenția senatorilor și deputaților. Cu toate că majoritatea aveau căști în care puteau să asculte expunerea în limba franceză a oficialului european, aproape jumătate dintre ei și câțiva miniștri ai Cabinetului Grindeanu nu le-au folosit.
Imediat după ce a pășit în sala de plen, alături de șefii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, Juncker s-a dus să-l salute pe Traian Băsescu. Într-un gest aproape patern, Juncker l-a pupat pe frunte pe fostul președinte, apoi l-a îmbrățișat. El i-a îmbrățișat și pe fostul premier Adrian Năstase, actualul Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, iar pe fostul prim-ministru Victor Ponta l-a salutat.
Chiar dacă a stat în toate cele două ore și jumătate petrecute în plen alături de comisarul european pentru politică regională Corina Crețu, șeful CE a vorbit doar de vreo 3 ori cu aceasta. În schimb, Juncker a fost foarte încântat de prezența lui Traian Băsescu, care înaintea începerii ședinței plenului comun a fost foarte familiar cu acesta. După ce s-a așezat pe scaun, fostul șef al statului a venit și l-a luat după umăr, s-a aplecat spre acesta și au discutat câteva minute ca și cum ar fi avut ceva secrete să-și împărtășească.
Inedită a fost prezența fostului premier Adrian Năstase, care a stat lângă Traian Băsescu și Victor Ciorbea. Pe tot parcursul plenului Năstase și Băsescu au stat de vorbă, ca doi vechi prieteni care nu s-au mai văzut de multă vreme și care încearcă să recupereze timpul pierdut. În timpul discursului lui Juncker, cei doi au urmărit cu atenție vorbele sale. Băsescu a ascultat la căști, într-o poziție oarecum încordată. Imediat după încheierea discursului oficialului european, cei doi s-au relaxat, lăsându-se pe spătare, Băsescu balansându-se chiar un pic scaun în vreme ce conserva cu Năstase. Într-un alt moment, Năstase l-a ajutat pe Băsescu să-și desfacă sticla cu apă, după ce țipla pe dopul acesteia i-a dat bătăi de cap.
Juncker ne vrea în Schengen
Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, a militat în discursul său pentru aderarea cât mai rapidă a Bucureştiul Spaţiul Schengen, având în vedere că îndeplineşte criteriile fixate în acest sens şi nu este corect să fie impuse noi condiţii. „România îşi merită locul său natural în UE şi în Schengen. Criteriile de aderare la Schengen au fost clare (...) şi trebuie ca România să poată deveni membru al Spaţiului Schengen cât mai curând posibil, deoarece este un loc meritat”, a spus șeful CE.
Oficialul european a precizat și că va milita pe lângă autorităţile din România pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate în privinţa MCV.
„Aș dori să subliniez, în denumirea mecanismului de cooperare și verificare, importanța cuvântului cooperare. MCV nu înseamnă sfârșitul sau retragerea reformelor. Cooperarea este esențială pentru că solidaritatea este o legătură de angajament între statele noastre. Știți că puteți conta pe sprijinul Comisiei Europene prin fondurile structurale, în special. Iar eu voi milita pe lângă autoritățile române pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate. În ceea ce privește MCV, aș dori să adaug că nu ar trebui să ne imaginăm că putem adăuga alte noi criterii și exigențe de pe o zi pe altă. Mecanismul de cooperare este bine realizat. Alte exigențe nu vor fi adăugate la cele existente”, a spus Juncker.
În ambele dăți, Juncker a fost aplaudat de parlamentari. Dintre membrii Executivului, cea mai multă atenție față de discursului șefului CE a venit din partea premierului Sorin Grindeanu și ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ambii având căștile pe urechi. Premierul a fost într-o stare de încordare pe toată durata plenului, iar ministrul Muncii își lua școlărește notițe. Totuși, la jumătatea discursului lui Juncker, Lia Olguța Vasilescu și-a scos căștile, dar a aplaudat, când șeful CE a încheiat cu „Vive la Roumanie et vive l'Europe”. Singurii care au făcut notă discordantă și nu au aplaudat au fost Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Mult mai dezinteresată de ce se petrecea în jurul ei părea să fie ministrul de Interne, Carmen Dan, care stătea ori cu mâinile încrucișate, ori cu ele ca într-o rugăciune. Uneori părea căzută pe gânduri, alteori vorbea cu vicepremierului Sevil Shhaideh. În sală, atât social-democrații, cât și liberalii erau distrași de telefoanele mobile sau tablete. Un parlamentar UDMR își verifica discret, dar insistent unghiile.
Replici savuroase între Băsescu și Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu şi-a început discursul cu un citat din istoricul grec Tucidide: ”Pentru oamenii politici, speranţa e un prost sfătuitor”, lucru care n-a avut însă un impact prea mare, cum probabil și-ar fi dorit șeful Senatului. El a precizat că speranţele pe care le-au avut statele fondatoare ale UEau reuşit să infirme dictonul istoricului. Ulterior, Tăriceanu a întrerupt luarea de cuvânt a senatorului PMP, Traian Băsescu, spunându-i că a depășit timpul alocat. Băsescu i-a replicat: ”Da, dar spun lucruri mai interesante decât dumneavoastră”.
„Toţi avem ceva de povestit. Chiar şi Adrian Năstase care a încheiat cu Guvernul lui negocierile de aderare”, a spus Băsescu în începutul cuvântării, afirmație primită cu ropote de aplauze. „Staţi că n-am terminat, s-ar putea să nu mai aplaudaţi. Jean-Claude Juncker a semnat în numele UE Tratatul de Aderare. Este aici şi premierul care a semnat Tratatul de Aderare, Călin Popescu-Tăriceanu, tot la 25 aprilie 2005 la Luxemburg. Şi cu voia dvs., şi preşedintele. Să mulţumim lui Dumnezeu că suntem toţi în viaţă după 12 ani”, a continuat Băsescu, într-o altă rundă de aplauze ale audienței.
PNL și bomboanele mentolate
Președinta interimară a PNL, Raluca Turcan, și-a început discursul în forță, după ce la o parte din cuvântarea lui Juncker stătuse cu nasul în foile pe care avea notată declarația pe care o va face în plen. Ea a spus că în România există "un clivaj" între cei care sprijină combaterea corupţiei şi cei care se opun progreselor în acest domeniu. Ea a subliniat că țara noastră nu poate susţine o abordare politică a cercurilor concentrice sau a unei Europe a vitezelor multiple, întrucât principalele riscuri implicate de această abordare sunt diviziunea şi "faliile de dezvoltare economică pe ambele axe". După ce s-a întors în bancă, Turcan a cerut o bomboană mentolată. O cutie metalică galbenă și rotundă a fost transmisă peste două rânduri de bănci cu liberali și a ajuns la liderul PNL. Turcan a luat fin și discret bomboană, apoi a făcut un gest de mulțumire către colegul ei. Parlamentarul liberal de la care venise cutia a luat și el o bomboană ca și cum i-ar fi venit ideea de la liderul PNL.
Dragnea îl roagă pe Ponta să ia cuvântul. Ponta îl faultează pe Băsescu
Fostul premier, Victor Ponta, a încheiat maratonul discursurilor din Parlament. Rugămintea de a vorbi în plen a venit de la Liviu Dragnea, care în timpul luării de cuvânt a lui Băsescu, s-a dus special să-i propună fostului lider al PSD să facă acest lucru. Cei doi, păreau destul de relaxați unul cu altul, deși în ultima vreme nu au ratat ocazia să se înțepe. Discursul lui Ponta a fost rapid și eficient. El a început bineînțeles ironizându-l pe Traian Băsescu în fața lui Jean-Claude Juncker, după ce fostul președinte l-a lăudat pe Adrian Năstase pentru că în mandatul său România a încheiat negocierile de aderare la UE
"O să vorbesc în numele premierilor care ar fi trebuit să vorbească și nu pot. Primul moment istoric al acestei zile s-a produs când domnul Jean-Claude Juncker s-a adresat Parlamentul României, un adevărat prieten al României și îi mulțumesc pentru asta. Al doilea moment istoric a fost acela în care domnul Băsescu a recunoscut rolul lui Adrian Năstase în aderarea României la Uniunea Europeană”, a spus Ponta.
Fostul prim-ministru nu a încheiat până nu a lăudat-o pe comisarul european, Corina Crețu.
“În 2014, România a obținut cel mai important portofoliu în cadrul Comisiei Europene, portofoliul Dezvoltării Regionale pentru doamna comisar Corina Cretu. Chiar dacă se supără domnul președinte Traian Băsescu, acest portofoliu l-am obținut d-lui Jean-Claude Juncker” a concluzionat Ponta.
Înaintea plecării lui Juncker, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, nu a ratat ocazia să facă referire la Klaus Iohannis, care îl aștepta la Cotroceni pe oficialul european. Șeful Camerei a încheiat prin a spune aleșilor că deși o să se supere președintele pe parlamentari că au încheiat vizita lui juncker cu aproape o jumătate de oră mai târziu, „o să-i treacă”.