Olguța Vasilescu: Legea salarizării unitare a fost depusă la Senat. De la 1 iulie va intra în vigoare

Olguța Vasilescu: Legea salarizării unitare a fost depusă la Senat. De la 1 iulie va intra în vigoare

Ministrul Muncii, lia Olguța Vasilescu a anunțat că Legea salarizării unitare a fost depusă luni la Senat, că Parlamentul o va aproba până la 1 iunie și că o lună mai târziu va intra în vigoare, chiar dacă e contestată sau nu la Curtea Costituțională sau întoarsă de Președinte în Legislativ. „O creștere de 10 miliarde a salariilor poate fi suportată de bugetul de stat”, care a adăugat că, practic, circa o treime din acești bani se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de taxe și impozite.

Asumarea răspunderii coaliţiei de guvernare a Legii salarizării unitare înseamnă că Legea va ajunge în Parlament. De altfel, ea a şi fost depusă astăzi la Senat şi are un timp destul de îndelungat de dezbateri. Pentru că noi nu am solicitat procedură de urgenţă pe ea. Vrem să se dezbată cât se poate de mult și de repede, în comisii, în Parlament. După aceea noi ne-am luat şi un termen de siguranţă, în sensul că ne dorim ca această lege să fie dezbătută o lună, o lună şi jumătate, după care timp de o lună, luna iunie adică, până la intrarea în vigoare a legii, este un termen lăsat fie pentru un atac la Curtea Constituţională, fie pentru întoarcerea înapoi la Parlament a legii de către preşedintele României”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, invitată la emisiunea „România9”, realizată de Ionuț Cristache de la TVR1.

Deși se grăbesc să o aprobe, întrucât în programul de guvernare au ca termen limită de aplicare a ei 1 iulie, guvernanții susțin că Legea salarizării unitare va fi dezbătută temeinic.

Dacă Parlamentul o dezbate şi o votează înseamnă că şi-o asumă (legea salarizării unitare n.r.) şi atunci, dacă preşedintele o trimite înapoi, nu poate să o trimită decât punctual pe anumite articole. Articolele respective, cât să se dezbată? Nu poţi să dezbaţi un articol sau două în termen de o lună de zile. Ne-am făcut calculul necesar de aşa manieră ca să o aplicăm de la 1 iulie. Este vital pentru foarte multe categorii sociale să se aplice cât mai repede ca să terminăm odată cu sarabanda aceasta a deciziilor Curţii Constituţionale care au ridicat probleme foarte mari în sistemul de salarizare”, a spus Lia Olguța Vailescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul spune că odată intrată în vigoare, legea va potoli avalanșa de procese din sistemul bugetar care a păgubit déjà statul cu o sumă uriașă, ba chiar a dat și un exemplu.

Dintr-o primărie au fost 70 de angajaţi care au dat primăria în judecată pentru nivelul de salarizate, 69 au pierdut şi unul a câştigat. Decizia magistraților de la Curții te obligă să aduci nivelul de salarizare la nivelul celui care a câştigat în instanţă, ceea ce nu este corect. Cert este ca pe legislaţia actuală este vorba de o sumă de două miliarde de euro, bani pe care trebuie să îi avem în plus pentru aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale. Cele 32 de miliarde de lei reprezintă oricum mult mai puţin decât ne-ar costa să lăsăm acest sistem haotic să perpetueze”, a detaliat ministrul Olguța Vasilescu.

Proiectul legii salarizării unitare a fost înregistrat luni la Senat, el fiind semnat de 205 parlamentari ai PSD şi ai ALDE. Totodată, ministrul Muncii a explicat că au existat numeroase negocieri cu sindicatele, „ne-am și însușit o parte dintre amendamentele aduse de dânșii”, așa că nu crede că vor apărea mari modificări în urma dezbaterilor publice. Mai mult, au fost acceptate și amendamente aduse de parlamentari, așa că ministrul e convins că legea va trece repede prin Parlament.

Lia Olguța Vasilescu a subliniat că bugetul de stat poate să suporte efortul de 10 miliarde de lei necesar acelor majorări salariale care vor fi acordate de la 1 iulie, dar și pe cele prognozate din 1 ianuarie 2018 până în 2022. Mai mult, ea spune că din acești bani, oricum 3,5 miliarde de lei se vor întoarce la buget, sub formă de taxe și impozite, așa că practic toată lumea va câștiga sub o formă sau alta de pe urma acestei legi.

În ce privește posibilitatea ca Președintele României, Klaus Iohannis, să retrimită actul normative în Parlament, Lia Olguța Vasilescu a explicat că el „va putea întoarce legea doar pentru anumite articole”, dar că nu crede ca asta să se întâmple.