Grindeanu s-a rupt de PSD şi Liviu Dragnea la îndemnul Bruxelles-ului. Conflict deschis la guvernare din cauza legislaţiei penale

Grindeanu s-a rupt de PSD şi Liviu Dragnea la îndemnul Bruxelles-ului. Conflict deschis la guvernare din cauza legislaţiei penale

Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au propriile planuri referitoare la legislaţia penală, diferite de cele ale liderului PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a răbufnit, joi, la adresa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care l-a acuzat că "întârzie nepermis" cu propunerile privind legea graţierii şi modificarea Codurilor penale. Dragnea l-a ameninţat pe Toader că nu are susţinere "la nesfârşit" din partea PSD şi că trebuia să trimită de mult în Parlament propunerile de rezolvarea a situaţiei neclare din justiţie. Dragnea a adăugat ironic că o să ceară o "audienţă" la Tudorel Toader după ce primeşte un "aviz" de la Grindeanu în acest sens. "Ca să-i explic că totuşi Parlamentul nu este anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul acesta, întârzie nepermis”, a spus el.

Aflaţi la Guvern într-o conferinţă de presă pe tema justiţiei alături de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-au contrazis pe Liviu Dragnea.

Cei doi au întărit ideea potrivit căreia în domeniul legislaţiei penale, Parlamentul trebuie să asculte de Guvern.

Grindeanu a spus că propunerile de modificare a Codurilor penale vor fi trimise Parlamentului doar la finalul unei largi dezbateri publice şi nu a avansat niciun termen, ignorând supărarea lui Liviu Dragnea. În ceea ce priveşte graţierea şi legile din domeniul justiţiei, Tudorel Toader a spus că el poate să trimită "mâine" propunerile, dar nu va rezulta o schimbare bazată pe o analiză "riguroasă". Nici el nu a oferit niciun orizont de timp, în ciuda apelurilor PSD.

Mai mult, Grindeanu l-a asigurat pe Timmermans că Parlamentul va sprijini în totalitate toate demersurile Guvernului în domeniul îndeplinirii tuturor recomandărilor Comisiei Europene din MCV pentru o  justiţie independentă, transparentă şi predictibilă.