EXPLOZIV - Notele de subsol care aruncă în aer Guvernul Grindeanu

EXPLOZIV - Notele de subsol care aruncă în aer Guvernul Grindeanu

Comisia Europeană acuză Guvernul Grindeanu, în raportul MCV privind combaterea corupţiei, că Ordonanţele de Urgenţă privind graţierea şi codurile penale, elaborate de Ministerul Justiţiei, sunt “menite în mod clar” să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție.

Comisia Europeană a dat publicităţii raportul MCV, un mecanism de monitorizare a luptei anticorupţe din România, adoptat la integrarea în UE.

În acest raport, experţii europeni critică Ordonanţele propus de Ministerul Justiţiei privind graţierea şi codurile penale.

Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate”, se arată în raportul MCV, prezentat la Bruxelles de Comisia Europeană. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Textul face trimitere la o notă de subsol în care experţii spun: 

Orice versiuni finale adoptate ale celor două proiecte de ordonanțe de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar trebui privite din acest punct de vedere"

Într-o altă notă de subsol, Comisia Europeană precizează mai clar: 

"Cele două proiecte de ordonanțe de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar putea afecta cadrul juridic privind corupția și rezultatele luptei împotriva corupției".

Guvernul Cioloş, dat ca exemplu

Comisia Europeană le recomandă Guvernului şi Parlamentului controlate de PSD "să asigure transparența totală și să țină seama în mod corespunzător de consultările cu autoritățile relevante și cu părțile interesate în cadrul procesului decizional și în activitatea legislativă legate de Codul  penal și de Codul de procedură penală, de legile anticorupție, de legile în materie de integritate (incompatibilități, conflicte de interese, avere ilicită), de legile justiției (referitoare la organizarea sistemului justiției), precum și de Codul civil și Codul de procedură civilă, inspirându-se din transparența procesului decizional pusă în practică de Guvern în 2016"

Comisia Europeană intenţionează să prezinte următorul raport la sfârşitul anului 2017.