EXCLUSIV - Surse: Guvernul pregăteşte o nouă variantă de graţiere. Marea modificare luată în calcul

EXCLUSIV - Surse: Guvernul pregăteşte o nouă variantă de graţiere. Marea modificare luată în calcul

Ministerul Justiţiei lucrează la o nouă variantă a Ordonanţei de Urgenţă privind graţierea unor pedepse, una dintre propunerile luate în calcul fiind ca pedepsele cu suspendare să fie eliminate din Ordonanţă şi proiectul să vizeze exclusiv graţierea condamnărilor cu executare, au relatat, pentru EVZ, surse guvernamentale.

Potrivit proiectului actual de Guvern, "se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată", indiferent de modalitatea de executare a pedepsei, cu suspendare sau cu executare.

Ministerul Justiţiei ia în calcul modificarea textului Ordonanţei astfel încât să fie graţiate doar pedepsele cu executare. Motivul este că supraaglomerarea puşcăriilor nu poate fi rezolvată prin graţierea pedepselor cu suspendare, au declarat EVZ surse guvernamentale.

De asemenea, în Guvern se discută despre posibilitatea ca Ordonanţa privind graţierea să plece din Parlament şi să nu fie adoptată în regim de urgenţă de către Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Momentan, nu există informaţii că Guvernul ar intenţiona să modifice şi Ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

ŞEDINŢĂ INFORMALĂ LA VÂRFUL GUVERNULUI

La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a chemat pe miniştrii PSD la o discuţie în sediul partidului din Băneasa. 

Discuţiile vizează bugetul de stat pe 2017, Ordonanţele privind modificarea legislaţiei penale, referendumul anunţat de preşedintele Klaus Iohannis precum şi faptul că PSD se gândeşte să organizeze şi el referendum pe definiţia familiei din Constituţie şi pe eliminarea imunităţii preşedintelui României.

Dragnea s-a declarat nemulţumit de creşterea bugetului SRI. 

''Nu am înţeles nici eu, nici premierul de ce a trebuie să se mărească bugetul SRI. Poate SRI nu putea să aibă o reducere aşa cum am dat eu semnalul de la Cameră de 17,8%. La Cameră putem funcţiona. De ce s-a mărit buget SRI? Nici eu, nici premierul Grindeanu nu am primit răspunsuri serioase, argumentate'', a spus Liviu Dragnea. El a arătat că nu a înţeles nici de ce la Administraţia Prezidenţială a fost prevăzută doar o reducere de 4%.