SECRETELE RUȘINOASE ALE GUVERNULUI DRAGNEA-GRINDEANU. Secretare de liceu, țuțări de baroni locali, sponsori de partid și iluștrii necunoscuți vor umple Palatul Victoria. Țara de dincolo de Facebook de Dan Andronic
- Dan Andronic
- 4 ianuarie 2017, 06:49
Liviu Dragnea ne-a prezentat guvernul. Și-a marcat teritoriul la Palatul Victoria așa cum un urs bătrân își marchează locul de hibernare. El este liderul real! Întregul proces tehnologic care a însoțit Facerea guvernului PSD-ALDE a însemnat afirmarea supremației sale în partid. Din acest motiv voi denumi de fiecare dată, așa cum fac de câteva zile, noul guvern ca fiind Guvernul Dragnea-Grindeanu. Cu numele lui Dragnea în față.
Citind lista noului guvern te bufnește râsul. Te întrebi dacă nu era mai bine să-i vedem pe distinșii absolvenți de masterate, doctorate, cursuri rapide sau mai știu eu ce, la Academia SRI, surse de bază la Ambasadă, în Guvern ca să știm o treabă. Așa suntem ca în zicala aia: Am fugit de Dracu și am dat de tac-su! Măcar cu Georgian Pop & Co știam cui să ne adresăm pentru eventualele plângeri. Așa dacă ne supără Sorin Grindeanu trebuie să vorbim cu Liviu Dragnea. De fapt, cam pentru trei sferturi din miniștri din guvern trebuie să vorbim cu Liviu Dragnea.
Nu mă refer numai la noul ministru de Interne, doamna Carmen Dan, fostă secretară la Școala 3 din Videle, și secretară la CPUN prin lunile anului '90, ulterior om de bază al lui Dragnea în Teleorman, prefect al județului, inclusiv pe vremea lui Cioloș. Sunt curios dacă ea este persoana amestecată în mutarea graniței dintre Teleorman și Giurgiu ca să câștige TelDrum niște bani frumoși, a anchetă în derulare la Evz. Mă refer și la Răzvan Cuc, noul ministru al Transporturilor. Pe care l-am avut contracandidat la Giurgiu, din partea PSD. De fapt el venise de la PP-DD, dar ca să facem istoria scurtă, a intrat pe sub pielea președintelui de organizație prin metode specifice și a ajuns primul pe listă. Dacă o să vă uitați pe pagina lui de Facebook o să vedeți un șir de laude la adresa genialității, clarviziunii, înțelepciunii liderului PSD-Giurgiu, Nicolae Bădălău care a făcut posibilă o asemenea victorie a partidului. Exemplu: "Scorul istoric obținut de PSD la aceste alegeri a fost și rezultatul unei campanii profesioniste și inteligente, coordonată la nivel național de liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău. Este primul politician giurgiuvean care ajunge la astfel de performanțe, lucru care ne face extrem de mândri. Felicitări, domnule președinte!". Comportament tipic pentru un individ fără coloană vertebrală, de unde ziceam că numai Teleormanul a zămislit asemenea tipuri de apartcik, am constatat că mă înșel. Giurgiu vine tare din urmă. Măcar dacă ar reface Podul de la Grădiștea...
Nu este singurul exemplu din Giurgiu. Îl avem și pe Toma Petcu, noul ministru, propus de ALDE, la Ministerul Energiei. Păi, nu CV-ul plin de greșeli de ortografie l-a propulsat pe Toma Petcu în fruntea unui minister important. Ci sumele investite în campania electoarală. Pardon, în precampania electorală, unde în tot județul Giurgiu umpluse cu banere și afișe stâlpii și gardurile, de se minunau și pesediștii. Care erau clar surclasați de energia lui Toma Petcu, un alt aparatcik tipic județelor rămase în urmă. Dacă o să citiți parcursul lui profesional o să vedeți apetența pentru funcțiile plătite din bani publici.
Dar ceea ce am văzut cu ochii mei a depășit imaginația: în Giurgiu, raportul PSD-ALDE la afișe și banere cred că era de 1-3 în favoarea ALDE. Iar asta costă al naibii de mult. Unii spun că Toma Petcu a fost principalul sponsor al partidului și de aici propulsarea sa într-o funcție pentru care nu are nici o pregătire. Eu nu cred, deși aparițiile sale televizate din partea ALDE l-au făcut să fie printre cei mai mediatizați lideri, iar când minutul de publicitate costă câteva mii de euro, începi să ai niște semne de întrebare.
După cum am spus, de-aia e bine să faci din când în când o campanie electorală, afli o mulțime de lucruri.
Numirea lui doamnei Sevil Shhaideh ca viceprim-ministru și ministru la Dezvoltare s-a vrut o revanșă în fața președintelui Klaus Iohannis. Pe care Liviu Dragnea îl consideră direct responsabil de scandalul creat. Este interesant jocul pe care Liviu Dragnea l-a făcut în aceste zile între SIE și SRI. În toiul scandalului Shhaideh, liderul PSD spăla ușor de păcate SRI spunând că nu crede că acest serviciu de informații s-a implicat în decizia președintelui. Aseară, a spus-o direct: SIE a furnizat Președintelui informațiile referitoare la soțul semi-terorist al doamnei Sevil Shhaideh! De unde știe Liviu Dragnea acest lucru? Vă spun eu, dacă nu ați ghicit: De la SRI! Pentru că în aceea zonă Liviu Dragnea are niște relații privilegiate cu Eduard Hellvig și Florian Coldea. Sunt convins că unul din cei doi i-a spus cine a fost frâna în calea Guvernului.
În categoria "Asta-i guvernul meu!" intră și alte două numiri importante, la Muncă și la Justiție. Despre Olguța Vasilescu și Liviu Iordache nu mai are rost să detaliez, cei pasionați de poltică știu deja prea multe. Tot doi aparatciki cu fidelități în zona lui Dragnea.
Alexandru Petrescu la Economie, Ana Birchall la Afaceri Europene, Petre Daea la Agricultură, reprezintă niște decizii ciudate ale lui Liviu Dragnea care provin din multitudinea de interese pe care a trebuit să le satisfacă. După cum îmi spunea un vechi membru PSD în cursul zilei de ieri: "Noul guvern a nemulțumit o mare parte din PSD, dar a satisfăcut câțiva lideri importanți, care au pus laba pe ministere babane.".
După cum vedeți nu am prea spus nimic despre portofoliile ALDE. Nici nu prea am ce, pentru că un alt secret rușinos al noului guvern este faptul că ALDE a cam fost păcălit. I s-au dat mărgele și oglinzi. Daniel Constantin a primit un post de vicepremier pentru poziție, bodiguarzi, secretară și mașină, din Mediu lipsind Păduri și Ape, preluat de PSD, iar în cazul lui Meleșcanu, proptit cu greu la Externe, s-au extras Afacerile Europene, date lui Birchall. A mai luat un post de ministru pentru Relația cu Parlamentul, un soi de poziție pentru amărâți în politică.
P.S. APARÁTCIC, aparátcici, s. m. 1. Membru al aparatului comunist. 2. Funcționar care arată o supunere oarbă față de superiori sau față de organizația căreia îi aparține. (cuv. rus.)