Guvernul pregăteşte “Mica amnistie” a firmelor pentru 396 de amenzi şi sancţiuni / Proiectul Legii Prevenţiei
- Ionel Dancu
- 17 martie 2017, 09:03
Proiectul de lege al Prevenţiei, aflat în lucru la Guvern, prevede că un agent economic care a săvârşit o contravenţie este iertat la prima abatere.
Astfel, firmele vor avea la dispoziţie un termen de remediere de maxim 90 de zile calendaristice, în care contravenientul are posibilitatea remedierii neregulilor constatate și îndeplinirii obligațiilor legale.
Agentul constatator va da firmei un simplu avertisment şi îi va înmâna un plan de remediere. În termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, agentul constatator are obligația să reia controlul. Dacă se constată că contravenientul nu a respectat măsurile de remediere stabilite în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției, prin care persoana competentă aplică sancțiunea/sancțiunile contravenționale cu respectarea legislației în vigoare.
Firmele care au săvârşit o contravenţie beneficiază de “amnistie” o singură dată pentru oricare dintre cele 396 de contravenții, în termen de 3 ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.
Cele 396 de contravenţii prevăzute în proiectul de lege se regăsesc în codurile fiscale şi în codul muncii, printre altele.
Angajatorii să nu mai fie terorizaţi de ITM, ANAF, ISU
Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Cristian Dima, a spus că proiectul este gândit astfel încât angajatorii să nu mai fie hărţuiţi de diverse instituţii cu atribuţii de control şi sancţiune, precum ITM, ANAF sau ISU. De asemenea, proiectul de lege prevede ca la prima abatere a angajatorului acesta să nu fie sancţionat, ci doar să primească un avertisment, urmând ca abia la al doilea control să fie amendat, dacă se constată aceleaşi abateri.
"Legea prevenţiei e un program liberal introdus în programul de guvernare şi creează cadrul ca antreprenorii, angajatorii, să nu mai fie terorizaţi de gândul unui control, să existe o armonie între organul de control - Protecţia Consumatorilor, ISU, ANAF sau ITM - să existe o coeziune şi un respect reciproc. În prezent, legea prevenţiei stipulează să existe un proces verbal de avertisment care să nu se treacă în cazierul fiscal, doar se înregistrează în registrul unic de control, şi dacă angajatorul nu se conformează atunci următoarea dată, dacă persistă în abatere, pot fi aplicate sancţiunile. Legea prevede ca un astfel de control să se efectueze o dată la trei ani, dar eu aş propune să fie o dată pe an, cred că e un termen rezonabil ", a spus Cristian Dima.
Secretarul de stat a mai anunţat că în termen de şase luni pe site-ul ministerului de resort va fi înfiinţat un portal legislativ care să conţină toate legile aplicabile societăţilor comerciale, dar şi tematica verificărilor făcute de instituţiile publice angajatorilor. Astfel, aceştia ar putea fi la curent cu toate obligaţiile legale, scopul verificărilor antreprenorilor fiind acela de corijare a greşelilor şi nu neapărat de sancţionare a acestora.