Cum a ajuns un urs panda în topul BBC al femeilor cu notorietate în 2011 | VIDEO

Cum a ajuns un urs panda în topul BBC al femeilor cu notorietate în 2011 | VIDEO

Jurnaliştii de la BBC au realizat un top al "Feţelor anului 2011", atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Lângă senatoare americană Gabrielle Giffords, împuşcată în cap, în ianuarie, ori britanica Pippa Middleton, noua cumnată a prinţului William, ori camerista de la Sofitel care l-a acuzat pe DSK de viol, cei de la BBC au inclus-o în top şi pe Sweetie, o ursoaică panda, ultima achiziţie a grădinii zoologice din Edinburgh (Scoţia).

BBC a realizat un catalog în care au ales pentru fiecare dintre cele 12 luni ale anului o personalitate feminină a anului.

Includerea ursoaicei în top, alături de vedete, personalităţi din sportului, ori din politică, a provocat rumoare în rândul celor care au citit, ieri, ediţia online a BBC.

Pentru luna ianuarie a fost aleasă senatoarea Gabrielle Giffords, care, în primele zile ale anului 2011 a fost victima unui atac, în timpul unei întâlniri cu electoratul organizat într-un magazin din Tucson, Arizona. În atac, şase persoane au murit, iar alte 13 au fost rănite. Giffords a fost împuşcată în cap, a stat în comă mai multe săptămâni, iar medicii nu se arătau optimişti în privinţa şanselor sale de supravieţuire. Până în luna august, însă, Gifford a venit în Congres, unde a fost îndelung aplaudată de colegii săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

<iframe width="620" height="300" src="http://www.youtube.com/embed/hRMnXCuKn94" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Luna februarie a fost dedicată lui Adele, ale cărei melodii, "Someone Like You", a urcat pe primul loc în topurile britanice imediat după ce a interpretat-o la Brit Awards. Albumul de pe care a fost extrasă melodia se afla, deja, pe primul loc în topul vânzărilor. În urmă cu câteva zile, revista "Rolling Stone" a alcătuit topul celor mai bune albume apărute anul acesta şi a plasat "21", al cântăreţei Adele, pe primul loc.

În luna martie, numele lui Eman al-Obeidi, o tânără în vârstă de 29 de ani, din Libia a apărut în toate ziarele lumii. Aceasta a pătruns în hotelul Rixos din Tripoli, unde erau cazaţi jurnaliştii internaţionali veniţi să relateze despre revoluţia din Libia, şi a relatat că a fost bătută şi violată de mai mulţi soldaţi ai miliţiei dictatorului Gaddafi. Femeie a fost luată de sus de forţele de ordine, forţată să intre într-o maşină şi reţinută, în ciuda eforturilor martorilor de a o apăra. Ulterior a fost eliberată, a petrecut câteva luni în România, la Centrul de Refugiaţi, iar acum i s-a acordat azil politic în Statele Unite ale Americii.

<iframe width="620" height="300" src="http://www.youtube.com/embed/GN2BAcATMHg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nimeni nu ştia despre Pippa Middleton (27 de ani) până în momentul celei mai vizionate nunţi ale anului. În aprilie, când sora sa, Kate, s-a căsătorit cu prinţul William, privirile s-au îndreptat nu doar spre mirească, cât şi spre domnişoara de onoare, Pippa. Îmbrăcată într-o rochie simplă, din satind alb, semnată Sarah Burton, a făcut deliciul publicului şi a intrat în atenţia paparazzilor. De atunci, numele său şi fotografii ale sale au apărut în paginile a zeci de reviste din întreaga lume.

<iframe width="620" height="300" src="http://www.youtube.com/embed/Y8y98vb9X0M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

În luna mai, şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a suferit o puternică lovitură de imagine după ce camerista Nafissatou Diallo, din Guinea, l-a acuzat de viol. Ulterior, acuzaţiile au fost respinse de instanţă, din cauza mărturiilor contradictorii ale cameristei. În toată această perioadă, DSK a negat acuzaţiile, dar şi-a pierdut funcţia de preşedinte al FMI, iar reputaţia sa a avut, de asemenea de suferit. <iframe width="620" height="300" src="http://www.youtube.com/embed/MO5IJrXL_uE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Chinezoaica Li Na a câştigat, în iunie, titlul de Grand Slam. Este prima jucătoare de tenis din China a cărei performanţă ajunge la acest nivel. Recent, spunea într-un interviu că, în timpul unui meci, deranjată de un spectator gălăgios, a ţipat la el pentru a se potoli.

După nunta lui Kate cu prinţul William, din luna aprilie, în iulie a venit rândul locuitorilor din Monaco să-şi întâmpine noua prinţesă. Charlene Wittstock s-a căsătorit cu prinţul Albert. Nunta a fost la un pas de a fi anulată, după ce Charlene  aflat detalii despre viaţa privată a viitorului soţ, inclusiv că are un fiu nelegitim.

<iframe width="620" height="300" src="http://www.youtube.com/embed/V4py3SoNn70" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Luna august a fost dedicată lui Michele Bachmann, din Congresul american. Ea a câştigat o primă competiţie electorală, în statul Iowa, pentru republicani. Victoria sa a fost analizată din perspectiva unui "test" pentru alegerile prezindenţiale din SUA, de anul viitor, iar rezultatele a bucurat competiţia lui Barack Obama. În iulie, Bachmann i-a supărat pe fanii lui Elvis Presley. Deputata republicană i-a urat la mulţi ani lui Elvis, în timpul unui mintig organizat în Carolina de Sud, în campania electorală. Ea a confundat ziua naşterii cântăreţului (8 ianuarie), cu cea a morţii acestuia (16 august).

<iframe width="620" height="300" src="http://www.youtube.com/embed/vPT2drqX16Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

În septembrie, Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei, a devenit prima femeie care a deschis, printr-un discurs, Adunarea Generală a ONU. Aceasta a precizat atunci că are toată încrederea că secolul XXI va fi "secolul femeilor".

O altă nuntă a atrat atenţia presei. În octombrie, Ducesa de Alba, în vârstă de 85 de ani, s-a măritat la Sevilla, în Spania, cu un fost funcţionar public, în vârstă de 61 de ani.

<iframe width="620" height="300" src="http://www.youtube.com/embed/k31NvQJfqao" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dorinţa unui caporal din Marina americană, Kelsey de Santis, s-a împlinit în noiembrie. Tânăra a făcut apel, pe Youtube, către artistul ei preferat, Justin Timberlake, de a o însoţi la balul al Corpului de Marină. Timberlake a acceptat să fie partenerul său în seara respectivă, iar gestul său a încurajat şi alte vedete. Astfel, Mila Kunis a fost partenera unui alt marinar.

<iframe width="620" height="300" src="http://www.youtube.com/embed/r6Th0thA4qc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

În cele din urmă, printre toate chipurile feminine care au marcat anul 2011, în luna decembrie şi-a făcut loc ursoaica panda botezată Sweetie. Cei de la BBC i-au dedicat ultima luna din acest an. Ursoaica a fost adusă, în urmă cu câteva zile, la grădina zoologică din Edinburgh (Scoţia), tocmai din China. Ursoaica este dată cu împrumut, timp de zece ani, iar britanicii plătesc pentru ea 600.000 de lire pe an. Venirea lui Sweetie reprezintă un efort care a durat mai bine de cinci ani, timp în care britanicii au făcut un lobby puternic pentru această achiziţie. Acum, ei speră ca ursoaica să facă şi pui.

Sursa foto: BBC