Cine nu doarme bine după achitarea lui Năstase

Cine nu doarme bine după achitarea lui Năstase

ANALIZĂ EVZ. Prin sentinţa favorabilă a primei instanţe în dosarul "Mătuşa Tamara", Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au trezit cu un competitor în USL.

Din 15 decembrie 2011, Victor Ponta şi Crin Antonescu dorm mai puţin liniştiţi. În interiorul USL a reapărut un competitor redutabil pentru funcţiile deţinute sau la care aspiră cei doi lideri ai opoziţiei.

Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), de achitare a lui Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", a fost o gură de oxigen pentru fostul premier şi o veste proastă pentru rivalii săi, care l-ar fi pensionat bucuroşi pe motiv de dosare.

Dacă verdictul va fi confirmat şi la recurs şi la apel, el poate fi baza unei reveniri politice în forţă a fostului şef al PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ponta presimţise o condamnare

În cazul unei sentinţe de condamnare a lui Năstase, USL ar fi avut o reală problemă de imagine. Ea nu ar fi putut fi dezamorsată de Victor Ponta şi Crin Antonescu decât printr-o retragere a fostului premier din PSD. Fie că Năstase s-ar fi autosuspendat, fie ar fi fost exclus, sancţiunea trebuia să vină.

De altfel, cu câteva zile înainte de prima achitare, când Ponta a anunţat că nu va propune mazilirea "părintelui său politic", liberalii au fost foarte nervoşi în şedinţa conducerii centrale a PNL. Condamnarea lui Năstase le-ar fi dat lui Ponta şi Antonescu ocazia să îşi regleze conturile cu un rival periculos. Deja Ponta se poziţionase public pentru o disociere de Năstase, anunţând că PSD va respecta decizia instanţei.

Sentinţa de achitare blochează orice tentativă de a-l izola politic sau de a-l marginaliza în interiorul partidului. Acest lucru s-a întâmplat la congresul PSD în februarie 2010. Când Adrian Năstase şi-a luat avânt pentru a candida împotriva lui Mircea Geoană, colegii de partid l-au descurajat punându-i pe tapet dosarele. Victor Ponta a avut astfel cale liberă pentru cea mai înaltă funcţie în partid.

Prudenţă de moment

Adrian Năstase nu şi-a spus ultimul cuvânt. De asta sunt convinşi şi susţinătorii săi. Despre aceştia, fostul premier a scris pe blogul personal, într-un text în care a fost rezervat în privinţa planurilor sale de viitor. De altfel, şi la prima apariţie televizată de joia trecută, de la Antena 3, dar şi pe blogul său, a doua zi, Adrian Năstase a subliniat că nu vrea să mai candideze la Preşedinţia României sau să ocupe funcţia de premier. A fost un mesaj de liniştire pentru Ponta şi Antonescu.

"Un răspuns categoric, în sensul că nu doresc aceste funcţii, era necesar, în primul rând pentru cei care doresc să creeze fisuri în PSD sau în USL, poate şi pentru cei care nu au aflat că eu mi-am respectat cuvântul în politică", a scris el pe blog.

Prudenţa sa este cauzată de două motive. Primul: nevinovăţia sa nu este definitivă şi irevocabilă. În dosarul "Mătuşa Tamara", procurorii mai au două căi de atac.

Mai mult, Năstase mai are şi alte dosare pe rol în care aşteaptă o sentinţă. Era deci prematur să ţopăie de bucurie. Mai mult, la câteva ore după pronunţarea sentinţei, nu putea să-şi expună aspiraţiile, prezidenţiale sau de altă natură. Pentru o declaraţie similară, Mircea Geoană a fost mazilit de Victor Ponta în aplauzele pline de satisfacţie ale lui Crin Antonescu.

Cât despre USL, nu ar fi fost inoportun să inducă în USL o tensiune suplimentară pe lângă cele legate de disputele privind candidaturile la locale. Abia reuşise să-i calmeze pe liderii USL după ce, într-un interviu pentru EVZ, sugerase că, în privinţa rolurilor de premier şi prezidenţiabil lucrurile nu sunt bătute în cuie şi că e posibilă o rocadă între PSD şi PNL.

Cât despre PSD, orice afirmaţie pe care ar fi făcut-o despre funcţii ar fi fost citită ca o tentativă de a-i subrezi poziţia lui Ponta.

DAN PAVEL: "Poate să fie, din nou, premier"

Verdictul obţinut de Adrian Năstase în dosarul "mătuşa Tamara" este pentru acesta o victorie morală, susţine analistul Dan Pavel.

"Deşi foarte mulţi nu se îndoiau că ar fi vinovat, Năstase a continuat să-şi susţină nevinovăţia.Tot el a cerut un verdict. În sfârşit, îl are. Într-un fel, este curăţat de ceea ce i-a blocat activitatea politică, dar nu cred că va reveni spectaculos decât dacă Victor Ponta va avea un eşec major", a declarat Dan Pavel.

În opinia analistului, cariera politică a lui Adrian Năstase nu s-a terminat, chiar dacă acesta a pierdut câteva trenuri.

"Nu ne putem aştepta să candideze la preşedinţie , dar poate să fie din nou premier (...)I se poate da preşedinţia Camerei Deputaţilor sau ministerul de Externe", a susţinut Dan Pavel.

ALIN TEODORESCU: "Publicul nu te ia de nou"

"Este de admirat cum Adrian Năstase s-a luptat şase ani, cum a făcut pasul înapoi în 2006, când a renunţat la funcţii, pentru ca apoi să revină în prim planul politicii. Ca şanse de relansare a cariere sale politice rămâne de văzut după următoarele două procese. Deoacamdată el a spus că nu vrea să mai fie candidat la preşedinţie sau premier. Victoria aceasta parţială ar trebui să-i întărească poziţia în PSD, dar deocamdată nu se vede. Vom vedea la următoarele sondaje", a declarat sociologul Alin Teodorescu.

Întrebat dacă după decizia instanţei, pentru fostul premier poate fi un nou început, Teodorescu a răspuns: "Sunt lucruri pe care oamenii le ţin minte. Publicul nu te ia de nou. Poţi să ai parte de o revenire". Citiţi şi:

  • Adrian Năstase a fost achitat în dosarul "Mătuşa Tamara". DNA va face recurs
  • Victor Ponta: Adrian Năstase nu merita să fie prigonit de Traian Băsescu
  • Elena Udrea, dezamăgită de verdictul în dosarul lui Năstase
  • De unde a apărut "Mătuşa Tamara"
  • Ion Iliescu despre Năstase: "Adevărul va învinge"
  • Dosarul "Mătuşa Tamara" - varianta neromanţată