Premierul britanic i-a iritat pe liberal-democraţi, partenerii de guvernare, după ce a refuzat noile reguli fiscale stricte la nivelul blocului comunitar.
Decizia premierului conservator David Cameron de a ţine Marea Britanie în afara unei uniuni fiscale europene a tulburat apele în coaliţia de guvernământ de la Londra.
Aliaţii conservatorilor, liberal-democraţii, au criticat prin vocea liderului lor Nick Clegg, vicepremier în executivul britanic, refuzul lui Cameron de a accepta modificările tratatelor astfel încât să existe o disciplină fiscală mai strictă la nivelul celor 27 de state comunitare.
Marea Britanie a fost singura care a respins concluziile summitului de la sfârşitul săptămânii trecute în care Bruxellesul a încercat să găsească soluţii viabile la criza care macină zona euro.
Clegg s-a declarat dezamăgit de decizia luată de Cameron, subliniind că aceasta este una "rea pentru Marea Britanie" şi a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a o menţine în UE.
Pentru a-şi întări opoziţia faţă de prestaţia de la Bruxelles a premierului conservator, liderul liberal-democrat a refuzat să participe alături de Cameron, luni seară, la interpelarea din parlament pe tema refuzului guvernului de a se alătura uniunii fiscale europene.
Un negativist şi un laş - a fost reacţia imediată a deputaţilor conservatori faţă de refuzul lui Clegg de a sta alături de Cameron, aliatul său politic, în faţa parlamentarilor.
Însăşi opoziţia laburistă l-a numit pe liderul liberal-democrat un politician fără coloană vertebrală pentru că nu îşi asumă decizia unui guvern în care este partener.
Liberal-democraţii au promovat mereu o agendă proeuropeană. Nick Clegg însuşi are o experienţă paneuropeană, fiind şcolit în Belgia, căsătorit cu o spanioloaică şi vorbitor fluent de franceză, olandeză şi spaniolă.
Mai multe figuri politice i-au cerut liderului liberal-democrat să îl convingă pe Cameron să revină la masa negocierilor cu UE.
Ambiguitate şi suspiciune
Luni seară, în faţa Camerei Comunelor, David Cameron şi-a apărat cu îndârjire decizia a de a refuza să ia parte la schimbarea Tratatului UE pentru a întări regulile fiscale.
"Marea Britanie rămâne un membru deplin al UE, iar evenimentele de săptămâna trecută nu au făcut nimic pentru a schimba acest lucru. Suntem o ţară bazată pe comerţ şi avem nevoie de piaţa unică pentru schimburi comerciale, investiţii şi locuri de muncă", a susţinut Cameron, răspunzând criticilor potrivit cărora premierul a izolat prin decizia sa arhipelagul britanic de restul blocului comunitar.
"Marea Britanie a rămas fără voce în UE", a avertizat liderul laburist Ed Miliband. Răspunsurile ambigue oferite însă de Cameron la întrebările privind apartenenţa Marii Britanii la UE au declanşat speculaţiile că Londra s-ar putea gândi la un viitor în afara uniunii, deşi analiştii spun că acest lucru ar dăuna economiei britanice.
Liderul conservator se şi confruntă, de altfel, cu un grup de eurosceptici în cadrul formaţiunii care devine tot mai vocal în a cere un referendum pe tema ieşirii ţării din UE, apel respins ferm însă de Cameron. Schimburile de replici între partenerii de guvernare de la Londra deveniseră atât de dure, încât a fost nevoie de intervenţia premierului pentru a tempera cele două tabere aflata la primul conflict major de la formarea coaliţiei în mai 2010. "Aţi mers prea departe", le-a reproşat Cameron.
Ieri, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a pus presiune suplimentară pe Cameron, declarând că pretenţiile financiare avansate de guvernul britanic la summitul de săptămâna trecută prezentau un risc sporit la adresa zonei euro şi ar fi făcut imposibil un compromis pentru depăşirea crizei. Citiţi şi:
- Britanicii îl susţin pe David Cameron. Jumătate dintre ei vor ca ţara lor să părăsească UE
- Oficial britanic: Să nu rămânem ''omul singur'' al Europei!