EDITORIALUL EVZ: Închisorile CIA şi cretinismul jurnalistic

EDITORIALUL EVZ: Închisorile CIA şi cretinismul jurnalistic

Cine crede că România are numai prieteni, iar străinii ne primesc cu pâine şi sare, cad pe spate de plăcere când ne văd, se înşeală amarnic.

Fiecare stat, ca o familie mai mare, are interesele sale, propriile sale strategii, care de cele mai mlte ori nu coincid cu cele ale noastre.

La începutul săptâmânii am fost informat că un jurnalist din Berlin, John Goetz, îşi face de lucru prin România. Tipul destul de ciudat, ca să nu folosesc cuvinte mai tari. John Goetz, după cum mărturiseşte Romulus Rusan, "din anturajul revistei Konkret, apropiată grupării Baader- Meinhoff, organizaţie teroristă de stânga", a scris, în 1995, că la Sighet sunt mascaţi ca victime ale comunismului fascişti şi antisemiţi notorii, care au deportat evrei în Transnistria. Gentil nevoie mare, s-a dus şi la directorul Fundaţiei Hanns Seidel, pentru a opri cercetarea crimelor comuniste sub motiv de "neofascism". Dar şi la Fundaţia Simon Wiesenthal şi a împroşcat cu noroi pe toată lumea la ARD, canalul I al televiziunii germane. Această mică întâmplare mi-a creionat activitatea acestui ziarist-pistolar şi mi-a dat certitudinea că vine în România să mai facă o potlogărie. Când am aflat subiectul interesului jurnalistic, m-am lămuit definitiv. Johny ăsta al nostru vrea să demonstreze că aici au existat închisori CIA. A luat interviuri Noricăi Nicolai, lui Meleşcanu şi altor parlamentari, doar, doar o ieşi ceva. Miza sa era susupectă, ca să folosesc un teren de detectiv încă din start. Dacă faci legătura că ţările acuzate de a fi autorizat astfel de locuri de detenţie secrete sunt Polonia, Lituania şi România, totul se leagă. Toate cele trei state sunt proamericane până în măduva oaselor, lucru care îi deranjează teribil pe europenii coagulaţi tot mai mult împotriva Unchiului Sam. Pentru unii, generoasa construcţie a UE nu poate fi decât antiamericană şi fac politică după principiul păgubos: cine nu este cu noi, este împotriva noastră! Am fost primul care a scris despre acest jurnalist, iar părerea mea a fost că ori este un instrument al Kremlinului, ori slujeşte nişte interese "europene" care vor să ne scoată de la masa bogaţilor. Ori să fie o minge ridicată pentru Dick Marty şi Amnesty International care caută închisori şi pe lună!

Nu m-am înşelat, din nefericire. Ieri seară, a fost difuzat reportajului "Deconspirare: Închisoare secretă sub stindard NATO", realizat de jurnaliştii John Goetz şi Kristopher Sell. Materialul a fost transmis în cadrul emisiunii "Panorama" a postului german de televiziune "Das Erste", care face parte din reţeaua germană de radiodifuziune "ARD". Din punctul meu de vedere, care după 22 de ani de presă cred că mă pricep un pic, materialul jurnaliştilor germani este un mare fâs, o gogoriţă. În ciuda dezminţirilor clare primite din toată România, de la vlădică la opincă, ei o ţin pe a lor: "În România s-a presupus întotdeauna că a existat o asemenea închisoare, numai că nimeni nu a ştiut exact unde. "Panorama" a găsit-o. Singura lor probă? Cică din 60 de fotografii (deşi precizează că n-au putut fotografia nimic), foştii agenţi CIA au recunoscut închisoare în sediul ORNISS, adică Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. Cum mama dracului au fost încarceraţi şi torturaţi aici oameni sub nasul zecilor de oficiali NATO nu ne explică nimeni. Asta-i marea bombă jurnalistică. Un arab care parcă-şi aminteşte ceva, dar nu ştie ce, imagini penibile cu sediul ORNISS, iar declaraţiile oficialităţilor române sunt împănate cu vocea gravă a reporterilor care o ţin pe a lor: închisorile secrete din România. Brrrr! Sincer, dacă vreun coleg îmi prezenta un astfel de material jurnalistic nu doar nu-l publicam, dar risca să-l dau şi afară pentru cretinism şi incompetenţă. Dar aşa este când faci presă cu misiune! România trebuia mânjită acum. Vom afla probabil mai târziu cine a tras iţele. După copii handicapaţi şi SIDA, nişte închisori ne mai trebuiau puse în cârcă!

Ne puteți urmări și pe Google News