Victoria popularilor, victoria românilor din Spania
- Carmen Vintil ă
- 21 noiembrie 2011, 23:11
Preşedintele PDL Diaspora, deputatul William Brînză, felicită Spania pentru victoria obţinută la alegeri şi spune că revenirea popularilor la guvernare a fost posibilă şi datorită românilor.
Succesul popularilor lui Mariano Rajoy nu îi va afecta pe românii imigranţi din Spania, ci dimpotrivă.
Într-un interviu acordat "Evenimentului Zilei", preşedintele comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PDL, William Brînză, susţine că victoria Partiului Popular este una a valorilor de dreapta, a politicienilor care promovează reforma în folosul cetăţenilor.
Deputatul vorbeşte şi despre ultimul scandal mediatic din Italia, dar şi despre decizia coaliţiei privind schimbarea sistemului de vot, fiind nemulţumit de faptul că la viitoarele alegeri diaspora va avea un singur senator.
EVZ: În Spania socialiştii care au condus ţara din 2004 au pierdut alegerile legislative de duminică, iar la putere vin acum popularii lui Mariano Rajoy. Ce semnificaţie are pentru românii din Spania acest lucru? William Brînză: Sunt foarte bucuros şi am transmis felicitările mele încă de duminică seară PP-ului din Spania şi prietenului meu Mariano Rajoy, viitorul premier al Spaniei, pentru victoria istorică în alegeri care a readus încrederea spaniolilor în valorile de dreapta.
Este o victorie a valorilor şi principiilor de dreapta, singura soluţie pentru Europa şi cetăţenii săi, este victoria politicienilor care promovează reforma în folosul cetăţeanului. Relaţia cu aceştia o am datorită comunităţii de români care a înţeles să susţină PP-ul, românii fiind oameni de dreapta şi când spun asta mă gândesc la cei peste 900 de mii de conaţionali rezidenţi în Spania care s-au integrat foarte bine şi prin plata taxelor şi impozitelor au contribuit la dezvoltarea Spaniei. Ei şi-au dorit reîntoarcerea PP-ului la guvernare şă mă bucur că acest deziderat a devenit realitate şi prin susţinerea românilor, prin votul lor direct la alegerile locale unde şi aici PP-ul a triumfat.
Ce puteţi face cu privire la recentul scandal mediatic din Italia, unde un post de radio a difuzat o melodie în care România este numită "Ţara ţiganilor"? În perioada 25-28 noiembrie voi fi prezent în mijlocul comunităţii de români din Italia unde voi avea o serie de întâlniri cu autorităţile locale şi regionale în vederea identificării soluţiilor la problemele pe care comunitatea de români le are în peninsulă, dar şi pentru a identifica noi modalităţi de colaborare economică, politică şi culturală (în contextul în care anul 2012 va fi anul culturii Româno Italiene).
Voi aborda frontal situaţia generată de comentariile de netolerat care s-au făcut la adresa românilor şi a României, în cadrul emisiunii radiofonice "La Zoo".
Condamn cu fermitate astfel de derapaje mediatice care etichetează pe nedrept un popor şi voi căuta împreună cu comunitatea de români şi cu autorităţile soluţiile pentru a eradica astfel de situaţii. Să revenim puţin la scena noastră politică. Coaliţia a hotărât comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale şi totodată schimbarea sistemului de vot. Diaspora va fi suficient reprezentată în viitorul legislativ? Celebra veste pe care pe care mi-a dat-o premierul la BPN-ul de săptămâna trecută, că în urma negocierilor diaspora va avea numai un senator, m-a nemulţumit. Sincer vă spun că este hilar. Dacă nu ar fi trist ar fi comic. Cum poţi să pui un senator pe toata lumea? Ce este asta ? Este un Papă! Un senator al României pe toată lumea?, nu văd ce poate să facă. O sa fie o întrebare de genul: unde vă duceţi mâine? În Australia. Şi poimâine? În Africa. Este chiar hilar. I-am explicat domnului Boc că nici constituţional nu stă în picioare. Cum să ai un senator care să reprezinte trei milioane de români în străinătate? Au fost voci mai înfundate care au spus "Respectarea Constituţiei în străinătate înseamnă peste 30 de parlamentari". Nu sunt nici absurd, înţeleg că nu se poate 30 de paralmentari pentru diaspora, dar totuşi o reprezentare corectă trebuie să fie. Concret, care a fost propunera dumneavoastră? Propunerea pe care am facut-o la partid a fost un număr de peste 20 de parlamentari, senatori şi deputaţi care să provină din diaspora. Cei peste trei milioane de români rezidenţi au nevoie de voci în Parlamentul României. Sunt discuţii să se renunţe la portocaliu
În concluzie, PDL va da startul negocierilor în Coaliţie plecând de la acest număr? Premierul Emil Boc este un fin negociator şi va pleca cu ideea ca România să aibă un număr reprezentativ de parlamentari, respectând procentul stabilit prin Constituţie. Nu ne putem antepronunţa, dar PDL are şansa să obţină mult mai multe locuri datorită muncii pe care a avut-o, dar acelaşi lucru l-ar putea spune şi un preşedinte de organizaţie. De exemplu, Aradul are toate şansele să fie portocaliu dacă ne vom păstra culoarea. Sunt discuţii să se schimbe culoarea? Sunt discuţii, au fost întotdeauna discuţii să se schimbe culoarea. Va fi acel verde care s-a folosit la alegerile parţiale? Sincer, aş face o supoziţie, nu ştiu dacă va fi verde, violet de genţiana sau albastru..
Se va schimba culoarea până la algeri? Nu ştiu, trebuie să fie o discuţie bazată pe argumente, trebuie făcut un studiu. Dar de ce renunţaţi la portocaliu? Ştiţi cum e, şi când l-am înfiinţat m-aţi putea întreba "de ce l-aţi făcut portocaliu"? A fost o discuţie, era o culoare europeană, în trend.. S-au săturat românii de portocaliu? Nu numai românii, această culoare a fost folosită şi în Ucraina, Italia... Sunt trenduri... Trebuie să mergi pe ceea ce vrea populaţia. Şi spre ce culoare înclinaţi în concluzie? Personal eu aş vrea albastru, pentru că este culoarea PPE. Dar până la alegeri spuneţi că nu se poate. Orice se poate, faci un Congres… Dar nu cred că tema principala până la alegeri va fi schimbarea culorii, deşi unii îl atacă pe bietul trandafir să-i ia spinii, petalele, să-l transforme în porumbiţă. Eram în Spania la o acţiune politică şi m-au întrebat "ce-i cu trandafirul?, voi sunteţi partid de dreapta". Să revenim la sistemul de vot, ar trebui sau nu introdusă interdicţia de a candida pe două funcţii alese uninominal? Depinde cum privim. Dacă privim pe ceea ce se întamplă în Europa, Spania, Italia aici se poate, dar primarii din Spania şi din Italia nu au aceleaşi atribuţii pe care le au primarii din România. Ei nu sunt şi ordonatori de credite. Ei sunt doar executanţi. Deci, nu poţi fi şi ordonator de credite şi parlamentar. Trebuie modificată întreaga legislaţie. "USL ne pune într-o situaţie «simpatică»"
Se va introduce votul prin corespondenţă? Votul prin corespondenţă dă mari frisoane opoziţiei şi, din păcate, şi UDMR-ului. Flerul meu spune că uşoara opoziţie a UDMR stă la baza unor negocieri şi unor prezumptive avantaje politice ce le-ar putea obţine fiind de accord ca acest proiect legislativ să devină lege. Când vorbesc de USL aici lucrurile sunt închise. Teama vădită faţă de reacţia românilor din străinătate îi face să calce în picioare Constituţia şi să refuze românilor din străinătate dreptul consfinţit de aceasta. USL a decis să iniţieze suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Să ne imaginăm că ar reuşi, care ar fi votul din diaspora? Este destul de ingrată această decizie a USL-ului pentru că riscăm să tulburăm în cancelariile europene ideea de stabilitate a României. Ne pune într-o situaţie "simpatică" ceea ce au făcut ei. În această săptămână merg în străinătate unde omologii parlamentari mă vor întreba "ce se întâmplă la voi în România, e instabiliate?". Sunt preocupaţi pentru că în România, Italia, franţa, Germania, etc au investiţii semnificative. Atât de minte scurtă au să scoată gogoaşa asta pe piaţă, pe fondul unei sensibilităţi economice? Într-un procent semnificativ, românii din străinătate ar vota pentru că în 2007 Traian Băsescu a luat peste 85%. Astăzi, când află ca USL-ul îl pune în loc pe Crin Antonescu, ne ducem la 90 -95% în favoarea preşedintelui Traian Băsescu. "N-am plătit cablul, dar cotizaţia a fost sfântă"
Au fost discuţii în PDL referitor la faptul că unii nu şi-au plătit cotizaţiile. Cine sunt cei care nu au plătit şi care au fost discuţiile la nivelul conducerii cu aceştia. Dumneavoastră v-aţi plătit-o? Mi-am plătit-o. N-am plătit cablul şi gazele, dar cotizaţia a fost sfântă la partid. La un frig mai stai sau fără lumină, dar fără partid nu pot. Au fost însă alţi colegi care cred că au luat-o invers, au avut altă ordine în priorităţi, şi am înţeles că au fost şi supărări atunci când domnul preşedinte a cerut plata cotizaţiilor. Au fost vociferări din partea unor colegi care au spus că nu vor plăti pentru că ei nu au bani.
Şi în cazul ăsta ce se va întâmpla? Vor plăti. Nu i-a obligat nimeni nici să intre în BPN şi în afară de asta mi se pare pueril din partea unora să spună "am plecat din PDL din cauza a două milioane de lei". Spune mai bine ce te frământă sau ce nemulţumiri ai. Mai sunt mulţi care nu au plătit? Mai sunt. Unii sunt Gică contra că aşa s-au născut, alţii mai fac joc de glezne, iar alţii poate stau rău cu banii pentru că indemnizaţia de parlamentar este 3.700 de lei. Dacă începi să scazi două milioane taxa de deputat… Da, dar s-a conturat ideea că niciun parlamentar nu trăieşte doar din indemnizaţie şi atunci.. Sincer, cred că mai sunt parlamentari care trăiesc doar din indemnizaţie şi nu o spun ca pe ceva onorific pentru ca poţi face şi altceva. Poţi profesa, poţi da meditaţii, poate unii sunt talentaţi şi fac pictură. Deci, poţi să faci şi altceva. Chiar nu consider a fi o virtute să vii şi să spui "eu trăiesc numai din activitatea de parlamentar". Bravo!, ce sa zic. Întrebarea e: n-ai niciun talent? Nu te pricepi la nimic, nu cânţi la niciun instrument, nu spui o poezioară, nu pictezi, nu desenezi, chiar nimic, nimic, te-a lăsat Dumnezeu aşa numai cu talent politic?!
Care este ţelul pe care vi l-aţi propus în acest mandat după opt ani de politică?Cea mai înaltă demnitate, după preşedinte, este cea de parlamentar. Am luptat şi lupt în politică pentru românii mei şi îmi doresc să ajung să am putere de decizie şi mai mare astfel încât să pot înfiinţa cât mai multe instituţii româneşti în străinătate, conduse de români. Mi-am propus şi vreau să ridic la maxim sentimentul naţional al românilor, astfel încât, atunci când aud imnul naţional, când vor auzi, de la mine sau de la alţii, un cuvânt frumos la adresa României să ştie că au contribuit la realizarea acestui deziderat.
Aş fi bucuros să ştiu că de Ziua Naţională a României toţi românii vor avea acea simţire faţă de ţară, indiferent de locul în care paşii l-au purtat, iar de sfintele sărbători tradiţionalul "La mulţi ani !"aş fi dorit să îl rostesc împreună cu ei în ţară, dar asta este viaţă, la o parte din ei voi merge, dar la toţi românii din Diaspora mă voi gândi.