Chipsurile pot duce la apariţia bolilor cardiovasculare

Chipsurile pot duce la apariţia bolilor cardiovasculare

Un studiu realizat de o organizaţie specializată în drepturilor consumatorilor a depistat că în chipsurile alimentare comercializate în România se găsesc până la şapte E-uri şi până la 578 de kilocalorii.

Soltino este marca de pe primul loc în topul kilocaloriilor, iar chipsurile Pringles şi Lays sunt lideri la numărul de E-uri. Aceste date au reieşit dintr-un studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor (ANPCPPS) din România. Datele au fost colectate de pe etichetele alimentelor. "Chipsurile sunt produse pe cât de contestate, pe atât de consumate. Din acest motiv am realizat aceste studii", a precizat Alexandra Machitescu, reprezentant al ANPCPPS. Recordul kilocaloriilor: 578 A reieşit că produsul cel mai bogat caloric este Soltino (produs de Kaufland), care are 578 kilocalorii la 100 de grame. Alte mărci care sunt în vârful ierarhiei: Chio Sea Salt (Intersnack România) - 546 kilocalorii/100 de grame şi Lays Crocant cu Sare (Star Foods) - 538 kilocalorii/100 de grame. Pe ultimele locuri se află: Star Pui (Star Foods) - 490 kilocalorii/ 100 de grame, Chio Tortilla Hot Chilli - 474 kilocalorii/ 100 de grame şi Lays Ierburi - 400 kilocalorii/100 de grame. "Chipsurile conţin calorii care doar îngraşă, nu şi hrănesc organismul. Sunt foarte periculoase, pot duce la apariţia bolilor cardiovasculare şi nu numai", ne-a explicat medicul Gheorghe Mencinicopschi. Recordul de E-uri: 7 În ceea ce priveşte numărul de E-uri, pe primul loc în topul nocivităţii sunt: Pringles Xtreme Exploding Chees&Chilli (Interbrands), Pringles Sour Cream&Onion, Pringles Cheesy Cheese şi Lays Ierburi, fiecare cu câte şapte E-uri. Conţin şase E-uri următoarele mărci: Pringles Xtreme Flaming Chilli Sauce, Doritos Nacho Cheese. Un singur "E" s-a găsit în marca Chio Paprika.

Cele mai des întâlnite E-uri din chipsuri sunt: E621 glutamat  monosodic, E627 guanilat disodic, E631 inozinat disodic, E262 diacetat de sodiu, E330 acid citric, E270 acid lactic, E471 mono şi digliceride ale acizilor graşi.

Aditivii pe bază de sodiu produc apariţia hipertensiuni şi a cancerului. Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Topul caloriilor din iaurturile cu fructe. Vezi ce produs e campion!
  • Topul celor mai nocive brânze topite după numărul de calorii
  • Ce şi cât să mâncaţi ca să nu vă lipsească nutrienţii de bază
  • Produsele de post, mai periculoase decât cele de dulce
  • Alimente cu reputaţie proastă, dar bune la slăbit
  • Zece mituri false despre mâncatul sănătos