Afganistanul acceptă un parteneriat cu SUA. Preşedintele Karzai: "Ne vrem suveranitatea acum!"

Afganistanul acceptă un parteneriat cu SUA. Preşedintele Karzai: "Ne vrem suveranitatea acum!"

Loya Jirga, marea adunare tradiţională afgană, a acceptat, astăzi, după patru zile de negocieri, un parteneriat "cu condiţii" cu SUA.

Convocată de preşedintele Hamid Karzai pentru a lua în discuţie noua strategie de pace cu insurgenţii talibani şi relaţiile viitoare dintre Afganistan şi SUA, Loya Jirga şi-a început lucrările la Kabul miercuri, iar astăzi s-a pronunţat în privinţa parteneriatului, anunţă AFP şi Xinhua.

Diplomaţii de la Kabul şi de la Washingtonul continuă să negocieze acest parteneriat. Înţelegerea dintre cele două state va defini modalităţile prezenţei militare americane în Afganistan în momentul în care se încheie retragerea trupelor din această ţară. Se estimează că unităţile de luptă ale coaliţiei internaţionale şi-au acordat ca termen sfârşitul anului 2014.

"Jirga a decis că parteneriatul strategic (cu SUA) este necesar, pentru o mai bună securitate în ţară. În lumina interesului naţional al Afganistanului, parteneriatul strategic este considerat ca fiind foarte important", se menţionează în textul declaraţiei finale.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, preşedintele Hamid Karzai, a declarat, în discursul de deschidere a adunării, pronunţat în clădirea Universităţii tehnice din Kabul, că poporul afgan "îşi vrea suveranitatea naţională şi o vrea acum!".