EXCLUSIV EVZ: "Dom' Costel", demnitarul interlop, achitat de Curtea Supremă

EXCLUSIV EVZ: "Dom' Costel", demnitarul interlop, achitat de Curtea Supremă

Răpitorul dom' Costel a fost achitat, ieri, definitiv şi irevocabil, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma unui proces pe parcursul căruia mai mulţi magistraţi din complet s-au pensionat, iar recuzarea Soficăi Dumitraşcu, cea care l-a eliberat pe Omar Hayssam, a fost respinsă. EVZ a dezvăluit în exclusivitate, în februarie 2009, atunci când Costel Iancu a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, că el era urmărit penal, de către DIICOT, pentru comandarea a trei răpiri.

Acuzat de trei infracţiuni de răpire, Costel Iancu - demnitarul interlop a fost judecat "cu celeritate", trei instanţe româneşti achitându-l, pe rând, până când decizia a rămas definitivă şi irevocabilă, în doar doi ani şi jumătate. Doi dintre cei trei magistraţi ai Curţii Supreme care au judecat dosarul "Dom' Costel" s-au pensionat pe parcursul procesului, pentru ca din completul care a luat decizia finală să facă parte şi Sofica Dumitraşcu, judecătoarea care l-a eliberat pe Omar Hayssam, înainte ca acesta să fugă din ţară. Asta în pofida cererilor de recuzare depuse de ultima victimă. Aceasta declară că îşi va căuta dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Alături de Costel Iancu au fost achitaţi şi complicii săi, în instrumentarea celor trei răpiri: Marian Sandu, fost Cristescu, zis Fibră, printre altele cercetat pentru proxenetism alături de celebrul Ion Clămparu, Laurenţiu Gheorghe Capotescu, zis Pătatu', Lucian, Geromin Victor şi Robert Ştefăniţă Bâltac, tată şi fii. "Merg până în pânzele albe, mă duc la CEDO"

Răpit în 2006, cu tot cu soţia sa, Andrei Alexandru susţine că se va adresa CEDO. "M-au chemat, recent, pe mine, la o discuţie, că ar fi mai bine să ne împăcăm, să-mi schimb mărturia, că o să-mi dea o anumită sumă de bani, că ei au, oricum, trecere la o anume doamnă judecătoare. Iniţial n-am crezut, şi le-am zis că dacă tot au trecere, atunci de ce mai vor să ne împăcăm. Pe parcursul procesului, după cum evoluau lucrurile, am depus cerere de recuzare a doamnei judecător Sofica Dumitraşcu. S-au pensionat din judecători, s-au schimbat din preşedinţi, a rămas tot dânsa şi i-a achitat. Merg până în pânzele albe, mă duc la CEDO, nu e posibil aşa ceva", declară Andrei Alexandru, răpit şi obligat să semneze acte prin care le ceda inculpaţilor o societate comercială.

"Sunt o zdreanţă. Nu faceţi ca mine, am făcut o greşeală cu dom' Costel!"

Evenimentul zilei a dezvăluit, în exclusivitate, în februarie 2009, atunci când Costel Iancu a fost numit director general al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) din cadrul Ministerului Agriculturii, că el era urmărit penal, de către DIICOT, pentru comandarea a trei răpiri. Deşi, iniţial, a negat, Iancu şi-a dat demisia în câteva zile, fiind trimis în judecată în martie 2009. Prima instanţă care l-a achitat a fost Tribunalul Dolj, judecătorul Stan Prodănescu pensionându-se la puţin timp după această decizie. A urmat Curtea de Apel Bucureşti, apoi, ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Cele trei victime au povestit procurorilor cum au fost răpite şi umilite. Mai mult, anchetatorii DIICOT au descoperit la domiciliul lui Costel Iancu şi fotografii cu una dintre victime, dezbrăcată şi înlănţuită, purtând pancarte cu inscripţii gen: "Sunt o zdreanţă. Nu faceţi ca mine, am făcut o greşeală cu dom' Costel!". Iancu a păstrat fotografiile - au reţinut procurorii - pentru a intimida şi alte persoane care i se opuneau. Ţinut în lanţuri, dezbrăcat şi în ploaie

Victimele au confirmat în faţa procurorilor, în scris, la ceea ce au fost supuse. Printre mărturiile terifiante se numără cea a lui Constantin Niţu: "Iancu Constantin a început să mă lovească mai ales că făcuse sport de performanţă şi în ciuda staturii sale era foarte puternic. După ce mi-a aplicat multiple lovituri şi m-a lăsat jos, Iancu Constantin a mers la autoturismul său şi a adus mai multe lanţuri şi lacăte cu care m-a legat, atât de gât cât şi de un gard. M-a dezbrăcat în pielea goală şi a adus o bucată de carton pe care m-a obligat să scriu câteva cuvinte cu privire la faptul că aş fi o zdreanţă şi am greşit faţă de el. După ce am fost legat cu lanţul şi dezbrăcat în pielea goală , Iancu Constantin a urinat pe mine, a încercat să mă (…) şi chiar (...). Precizez fapul că eu am fost legat în spatele imobilului în care locuisem, de gardul acelui imobil şi am fost ţinut în lanţ şi în poziţia umilitoare pe care am expus-o anterior o perioadă de mai multe zile, fiind ţinut dezbrăcat, pe timp de ploaie şi vânt, aşa cum era zona montană respectivă. Pentru a se asigura pe deplin de faptul că eu nu voi avea niciodată curajul să spun ce am păţit de la Iancu Constantin zis Costel şi ulterior am aflat că şi pentru a mă batjocori, Iancu Constantin venea la diverse intervale de timp şi-mi făcea poze în diverse ipostaze. (...) În perioada în care am fost ţinut în acea ipostază i-am spus lui Iancu Constantin să-mi dea drumul însă acesta spunea că a mai procedat astfel şi în ţară, pe raza comunei Gângiova, sat Comoşteni, cu diverse femei, şi ştie el cum să facă ca să nu se fle nimic. (...) Pentru a fi sigur că nu voi spune nimic mi-a spus şi chiar mi-a arătat că are pistol, spunând că mă va împuşca atât pe mine cât şi pe tatăl meu". "Daţi-vă la o parte că îl impuşc!"

La rându-i, mehedinţeanul Adrian Radu le-a declarat procurorilor: "Cinci-şase bărbaţi solizi, dintre care i-am recunoscut pe unul Pescaru, un fin de al lor pe nume Ion, un nepot pe nume Laurenţiu şi fratele acestuia al cărui nume nu-l cunosc (…) a apărut şi Bîltac Lucian (…) am fost obligat să intru într-un birou situat în incinta hangarului. Bîltac Robert Ştefăniţă şi Bîltac Geromin Victor m-au percheziţionat pe tot corpul (…) mi-au luat telefonul mobil, după care aceştia doi împreună cu tatăl lor Bîltac Lucian au început să-mi reproşeze că din cauza mea au problemele financiare cu banii pe care trebuiau să-i dea la cămătari. Pentru a fi mai convingători, Bîltac Robert Ştefăniţă şi Bîltac Geromin Victor m-au lovit de câteva ori cu pumnii în zona feţei iar primul dintre aceştia a scos şi un pistol de culoare neagră cu care a zis: Daţi-vă la o parte că îl împuşc!". "Mi-a pus pistolul în gură"

Vâlceanul Alexandru Andrei a cunoscut şi el, pe propria-i piele, stilul de a face "afaceri" al lui Costel Iancu: "Pe centura Craiovei, până să ieşim pe drumul judeţean, am fost blocaţi în trafic de un autoturism marca Wolsvagen Tuareg, iar în apropierea şi în spatele nostru mai erau oprite trei sau patru autoturisme.(…) Am observat coborând din autoturisme între zece şi cincisprezece persoane dintre care i-am recunoscut pe Bîltac Lucian, Bîltac Geromin Victor, Bîltac Robert Ştefăniţă şi Iancu Constantin. Acesta a deschis portiera, m-a apucat de partea stângă a hainelor în care eram îmbrăcat şi mi-a aplicat o lovitură cu pumnul, din câte-mi amintesc în partea stângă a capului. În timpul acestor lovituri, soţia mea a început să ţipe. Am fost insultat, înjurat şi împins în autoturismul marca Tuareg, la volanul căruia am observat că se afla un bărbat solid căruia i-au spus Leo, iar în dreapta sa se afla un alt bărbat solid, ras în cap şi cu un contur foarte subţire de barbă. În timp ce eram forţat să urc în maşină, un băiat căruia i se spunea Laurenţiu mi-a introdus efectiv pe gât un pistol spunându-mi: "Dacă nu faci ce-ţi spunem noi, asta îţi este soarta! Am încercat să mă opun să urc în autoturism, am fost lovit cu un pistol în cap de băiatul căruia i se spunea Laurenţiu".

Ne puteți urmări și pe Google News