EXCLUSIV. Şpaga de 600 de euro de la DSP Argeş, dată dintr-o maşină ieftină

EXCLUSIV. Şpaga de 600 de euro de la DSP Argeş, dată dintr-o maşină ieftină

Fostul secretar general din cadrul Ministerului Sănătăţii, Gheorghe Sârb, a primit 600 de euro mită pentru a face publice subiectele pentru ocuparea unor posturi de director în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş în parcarea unui hotel din Poiana Braşov. Din interceptările existente la dosar, reiese că cei implicaţi vorbeau chiar codificat: "Bună dimineaţa! Nu vreau să vă deranjez, dar vă rog frumos să-mi spune-ţi şi mie cât e tratamentul".

Banii au fost strânşi de Anca Elena Alexandrescu, de la Mioara Bucur şi de la Octavian Iordache, şi daţi lui Sârb, împreună cu o sticlă de whisky. În acelaşi loc, au fost primite subiectele pentru proba scrisă. Două zile mai târziu, cei trei directori delegaţi obţineau posturile.

Plocoane trimise prin şoferul DSP Argeş Aceeaşi Alexandrescu i-a dat secretarului Sârb, cu ajutorul unui şofer al DSP Argeş, diferite produse alimentare şi nealimentare pentru a primi subiectele la proba orală. Produsele au fost furnizate chiar în sediul Ministerului.

Complicele din minister Pentru a fi siguri că vor rămâne în posturile deja ocupate, cei trei directori, la propunerea Ancăi Alexandrescu au decis să adune bani pentru a promova concursul. În acest sens, cu câteva zile înainte de concurs, a luat legătura cu secretarul general adjunct al Ministerului Sănătăţii, martor în acest dosar, şi i-a comunicat că s-a înscris la concurs. Oficialul i-a transmis să nu-şi facă probleme. Alexandrescu i-a cerut acestuia să-i comunice cam cât ar trebui să-i plătească secretarului general Sârb pentru a primi în avans subiectele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tratamentul era 600 de euro La dosar există şi interceptări potrivit cărora Alexandrescu insistă pe lângă directorul adjunct să-i spună care ar trebui să fie valoarea mitei. "Bună dimineaţa! Nu vreau să vă deranjez, dar vă rog frumos să-mi spune-ţi şi mie cât e tratamentul".

Maşină scumpă, mită pe măsură Pe 9 octombrie 2010, Alexandrescu a vorbit cu o altă persoană, pentru a-i împrumuta maşina pentru a se deplasa la Bucureşti. Nu a mai ajuns în Capitală, ci în Poiana Braşov, unde s-a întâlnit cu Sârb. Numai că nu şi-a ţinut gura şi a vorbit la telefon cu un cunoscut căruia i-a spus că-i dă circa 20 de milioane lui Sârb, o sticlă de whisky, însă nu se poate deplasa cu maşina ei, care era una de lux, pe motiv că "suma remisă ca mită ar trebui să fie proporţională cu valoarea autoturismului". Subiectele pentru proba orală au fost obţinute cu câteva ore înainte de examen, secretarul Sârb primind o sacoşă cu mai multe bunuri procurate de cei trei directori. Bunurile au fost transferate la maşina secretarului de minister de şoferul DSP Argeş, apoi în biroul acestuia.

Admişi cu succes

Ulterior, Alexandrescu, Bucur şi Iordache au obţinut note de trecere, în acest sens fiind anunţat şi secretarul adjunct de la minister, în sensul că "situaţia este în regulă pentru toată echipa de la Argeş". Pe 11 octombrie, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gheorghe Sârb, secretar general în cadrul Ministerului Sănătăţii, Anca Alexandrescu, director executiv în cadrul DSP Argeş, Mioara Bucur, director executiv adjunct de sănătate publică în cadrul DSP Argeş şi Octavian Iordache, director executiv adjunct economic în cadrul DSP Argeş sub acuzaţiile de luare şi dare de mită.

Secretar general, deloc mofturos Sârb Gheorghe, în calitate de secretar general al Ministerului Sănătăţii şi de membru al comisiei de concurs pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul DSP Argeş, a primit de la Alexandrescu, pentru toţi cei trei candidaţi, suma de 600 de euro şi produse alimentare şi nealimentare. În vederea confiscării, procurorii au cerut ca cei trei directori să depună la bancă contravaloarea în lei a 200 de euro, cont la dispoziţia DNA.