Secretarul general al Ministerului Sănătăţii, acuzat de luare de mită, suspendat din funcţie

Secretarul general al Ministerului Sănătăţii, acuzat de luare de mită, suspendat din funcţie

Gheorghe Sârb, secretarul general al MS, acuzat că a luat mită în bani şi alimente, este suspendat de drept din funcţie, conform unei decizii luate ieri de premierul Emil Boc. "Având statut de înalt funcţionar public, Sârb nu poate fi demis din funcţie până la o decizie judecătorească definitivă", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean

Atribuţiile lui Sârb la MS au fost preluate de un secretar general adjunct, Adela Neagoe.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti au dispus trimiterea în judecată a secretarului general în Ministerul Sănătăţii, Gheorghe Sârb, acuzat de luare de mită în formă continuată şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată.

Mai exact, secretarul general este acuzat că a primit mită în bani a fost de 600 de euro, dar şi produse alimentare şi nealimentare pentru "aranjarea unui concurs". În data de 11, respectiv 13 octombrie 2010, la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante de director executiv, director executiv adjunct de sănătate publică şi director executiv adjunct economic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, concurs la care s-au înscris şi inculpaţii Anca Elena Alexandrescu, Mioara Bucur şi Octavian Iordache, care deţineau deja funcţiile publice de conducere menţionate în baza unor ordine de delegare a funcţiei. Le-a dat candidaţilor subiectele la examen şi punctaj favorabil

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimbul mitei, secretarul general al MS este acuzat că a furnizat către trei candidaţi subiectele propuse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru ambele probe (scris şi oral) ale unui concurs pentru ocuparea unor funcţii de conducere şi pentru a le acorda un punctaj favorabil. Au mai fost trimişi în judecată şi cei care au oferit mita, respectiv Anca Elena Alexandrescu, director executiv în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică DSP geş, Mioara Bucur, director executiv adjunct de sănătate publică în cadrul D.S.P. Argeş şi Octavian Iordache, director executiv adjunct economic în cadrul D.S.P. Argeş. Ei sunt acuzaţi de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată.

Fuseseră numiţi prin ordine de delegare pe funcţii

Concursul cu pricina a avut loc în zilele de 11, respectiv 13 octombrie 2010 şi a fost organizat la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, fiind socase la concurs funcţii publice de conducere vacante (director executiv, director executiv adjunct de sănătate publică şi director executiv adjunct economic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş). La concurs s-au înscris şi inculpaţii Alexandrescu Anca Elena, Bucur Mioara şi Iordache Octavian ce deţineau deja funcţiile publice de conducere menţionate în baza unor ordine de delegare a funcţiei.

În acest context, în zilele de 9 şi 13 octombrie 2010, secretarul general al MS Gheorghe Sârb, care era membru al comisiei de concurs pentru ocuparea funcţiilor menţionate mai sus, a primit de la Alexandrescu Anca Elena, pentru toţi cei trei candidaţi, suma de 600 de euro şi produse alimentare şi nealimentare. Banii şi bunurile au fost primite pentru a le furniza candidaţilor subiectele propuse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru ambele probe (scris şi oral) ale concursului şi pentru a le acorda un punctaj favorabil. Secretarul MS le-a furnizat tuturor candidaţilor, prin intermediul Ancăi Alexandrescu, subiectele de concurs astfel că, după examen, toţi cei trei candidaţi au fost declaraţi admişi, fiind ulterior numiţi în funcţiile publice de director executiv, director executiv adjunct de sănătate publică şi director executiv adjunct economic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 600 de euro aparţinând inculpaţilor Alexandrescu Anca Elena, Bucur Mioara şi Iordache Octavian. Dare de mită cu repetiţie Anca Alexandrescu a mai fost trimisă în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA în legătură cu remiterea unei sume de bani, cu titlu de mită, preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.