Alegeri anticipate în februarie. Numele noului premier grec va fi anunţat mâine

Alegeri anticipate în februarie. Numele noului premier grec va fi anunţat mâine

Premierul grec Georgios Papandreou nu va conduce viitorul guvern de uniune naţională, a dezvăluit preşedinţia greacă după încheierea consultărilor dintre premier şi liderul opoziţiei conservatoare, scrie Reuters. Viitorul şef al executivului de la Atena va fi negociat azi, în cadrul unei noi runde de tratative între puterea socialistă şi opoziţia conservatoare. Presa apreciază că viitorul premier ar putea fi Lucas Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene. De asemenea, s-a stabilit ca alegerile aniticipate să aibă loc la 19 februarie 2012.

UPDATE 3. Georgios Papandreou şi liderul opoziţiei conservatoare Antonis Samaras au ajuns la un acord privind viitorul şef al guvernului de uniune naţională. Numele acestuia, precum şi componenţa noului executiv, vor fi anunţate însă mâine, potrivit postului public de televiziune. UPDATE 2. Lucas Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, este considerat de mass-media elenă drept noul prim-ministru al Greciei.

''Lucas Papademos ar urma să fie de mâine noul prim-ministru al ţării, după acordul la care au ajuns noaptea trecută premierul în exerciţiu Giorgos Papandreou şi şeful opoziţiei Antonis Samaras'', scrie cotidianul Ta Nea de centru-stânga.

Şi alte ziare apreciază că Papademos este cel mai probabil candidatul pentru postul de premier, dar precizează că nu s-a luat încă o decizie definitivă.

De profesie economist, Papademos a fost vicepreşedinte al BCE în perioada 2002-2010. În calitate de fost guvernator al Băncii Centrale a Greciei, între anii 1994 şi 2002, Papademos a monitorizat eforturile ţării de aderare la zona euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE1. Principalele două partide din Grecia, care au ajuns aseară la un acord politic pentru formarea unui guvern de uniune naţională, au convenit că 19 februarie este data cea mai adecvată pentru organizarea alegerilor anticipate, a anunţat Ministerul elen de Finanţe.

În cursul unei întâlniri paralele cu cea dintre liderii celor două partide, Georgios Papandreou şi Atonis Samaras, două delegaţii ale PASOK (socialişti) şi Noua Democraţie (dreapta) au convenit că data cea mai adecvată pentru alegeri anticipate este '19 februarie,  a făcut cunoscut ministerul într-un scurt comunicat. Comunicatul preşedinţiei elene mai arată că Papandreou şi liderul opoziţiei de dreapta, Antonis Samaras, urmează să se întâlnească din nou în această dimineaţă pentru a stabili componenţa viitorului guvern şi cine va fi la conducerea sa. Papandreou nu se va mai afla însă în fruntea viitorului executiv, subliniază comunicatul citat care nu precizează cât timp va guverna viitorul executiv.

O serie de negocieri au avut loc pe durata zilei de ieri între preşedintele Republicii Elene, Karolos Papoulias, şi liderul opoziţiei de dreapta, Antonis Samaras. "Cât timp Papandreou nu decide ce va face, este un obstacol în calea oricărei soluţii. Eu sunt decis să-mi aduc sprijinul, dacă el demisionează totul îşi va urma cursul", a spus Samaras, presat de şeful statului să contribuie la formarea unui cabinet de uniune naţională pentru salvarea ţării din criză. Samaras nu a vrut însă să spună dacă se va alătura unui nou guvern. Demisia şefului guvernului elen era considerată o chestiune de ore, chiar dacă un reprezentant al cabinetului socialist excludea acest lucru, câtă vreme partidele nu ajung la un acord pe marginea formării unei noi echipe guvernamentale. "Nu putem avea o demisie fără un acord asupra unui guvern, deoarece ar fi un vid de putere. Trebuie mai întâi un acord între partide şi desemnarea unui nou prim-ministru", preciza reprezentantul executivului.

O confirmare a iminentei demisii a venit şi din partea unui membru al formaţiunii socialiste a lui Papandreou, PASOK. "Altfel va fi iad" "Totul trebuie făcut astăzi, altfel mâine va fi iad", a spus Telemachos Hitiris, membru PASOK, la un post TV. În paralel, premierul Papandreou a convocat o reuniune de urgenţă a cabinetului. Un purtător de cuvânt al guvernului declara însă că ar putea fi ultima şedinţă a executivului de la Atena la care va participa Papandreou. Întrunirea a avut loc cu o zi înainte ca ministrul grec al Finanţelor, Evangelos Venizelos, să se prezinte în faţa omologilor săi europeni, la Bruxelles. La nivelul UE există temeri că incertitudinea actuală de la Atena va pune în pericol adoptarea, de către Parlament, a noilor măsuri de austeritate cerute de UE şi Fondul Monetar Internaţional, în schimbul ajutorului financiar promis de europeni. Tot ieri, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, declara că UE este pregătită pentru orice scenariu, inclusiv o ieşire a Greciei din zona euro. Situaţie pe care, în prezent, aproape 80% dintre greci o consideră drept "catastrofală", conform unui recent sondaj de opinie. 80% din greci sunt de părere că ieşirea ţării lor din zona euro ar fi catastrofală, conform mai multor sondaje de opinie recente. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ZDB28JRjb0A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>