Un tablou furat de nazişti, vândut cu 40 de milioane de dolari

Un tablou furat de nazişti, vândut cu 40 de milioane de dolari

Un tablou semnat de pictorul Gustav Klimt, furat de nazişti, a fost restituit recent unui moştenitor al proprietarului. Pânza a fost licitată aseară, la Sotheby's, în New York, iar noul proprietar a cumpărat-o cu nu mai puţin de 40 de milioane de dolari.

Preţul de pornire a fost de 25 de milioane de dolari. Însă, lucrarea realizată în anul 1915, "Litziberg am Attersee", a atras atenţia unor colecţionari împătimiţi care au ridicat preţul final mult peste aşteptările celor de la Sotheby's.

Tablou a aparţinut Amaliei Redlich, care a murit într-un lagăr de concentrare. Bunurile acesteia, printre care şi tabloul semnat de Klimt, au fost furate de nazişti. În primăvara acestui an, Museum der Moderne din Salzburg, a restituit tabloul nepotului Amaliei, Georges Jorich. 

Tot aseară, casa de licitaţii Sotheby's a mai scos la vânzare Renoir, Miro, Derain sau Pissaro. Dar pentru multe dintre acestea nu s-a obţinut preţul cerut, iar pânzele au rămas nevândute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un Picasso de 23 de milioane de dolari

Cu toate acestea, la sfârşitul serii, licitatorii de la Sotheby's au reuşit să vândă opere de artă în valoare totală de 199,804 milioane de dolari. Din cele 70 de lucrări deschise licitaţiei, numai 57 şi-au găsit un cumpărător.

La scurt timp după ce pânza lui Gustav Klimt a fost cumpărată cu 40 de milioane de dolari, un alt tablou, de data aceasta aparţinând lui Picasso, celebrul "L'Aubade", s-a vândut cu 23,04 milioane de dolari. Preţul estimat de Sotheby's, înainte de licitaţie, era de 18-25 de milioane de dolari.

Chiar şi în această perioadă de criză, tranzacţiile pe piaţa obiectelor de artă rămân la un nivel apreciabil. Însă, cumpărătorii sunt mult mai atenţi în ce direcţie investesc. "Cumpărătorii sunt foarte experimentaţi şi exigenţi", a precizat aseară, după licitaţie, Simon Shaw, responsabil pentru artă modernă şi impresionistă la Sotheby's.