Grecia se joacă cu focul lângă butoiul cu pulbere al Europei | VIDEO

Grecia se joacă cu focul lângă butoiul cu pulbere al Europei | VIDEO

Deşi liderii europeni au convenit să şteargă 50% din datoria elenilor, guvernul de la Atena vrea să supună această decizie unui referendum.

Anunţul făcut luni de premierul grec, Georgios Papandreou, privind organizarea unui referendum prin care populaţia să se pronunţe asupra celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară acordat Greciei de creditorii externi, a iritat cancelariile UE şi a tulburat apele în partidul de guvernământ de la Atena. Vestea a căzut ca un trăsnet în Germania şi Franţa, ţările care orchestrează întregul efort politic şi financiar de salvare a Zonei Euro, zdruncinată de criza economică elenă, cu atât mai mult cu cât vine la doar câteva zile după un summit la care liderii europeni au convenit asupra noilor măsuri de ajutorare a Greciei. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/QV8NqgEodtA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Apel la voinţa poporului Miercurea trecută, liderii UE au anunţat ştergerea a 50 la sută din datoria Greciei, aprobând şi un nou împrumut de 100 de miliarde de euro până la sfârşitul anului 2014 pentru statul elen. Decizia a fost însă primită cu scepticism de grecii de rând. Săptămâna trecută au avut loc manifestaţii în toată ţara împotriva politicii de austeritate a guvernului socialist şi, mai ales, a consecinţelor acordului european ce oferă creditorilor mai mult control asupra politicii bugetare a ţării, intensificând temerile legate de pierderea suveranităţii. "Voinţa poporului grec se va impune. Oare vor grecii noul acord sau îl resping? Dacă grecii nu îl vor, el nu va fi adoptat'', a declarat Papandreou, luni seară, în faţa grupului parlamentar socialist, anunţând, de asemenea, că va cere un vot de încredere în parlament asupra acordului privind ştergerea datoriei elene. Stupoare şi indignare O decizie bună pentru democraţia elenă, dar nu şi pentru criza din Zona Euro, au comentat analiştii occidentali. O sursă diplomatică de la Bruxelles a dezvăluit pentru "Financial Times" că premierul grec părea destul de neliniştit şi circumspect în timpul summitului de săptămâna trecută şi a primit cu reticenţă concluziile reuniunii. "Dar nimeni nu se aştepta la aşa ceva", a subliniat diplomatul, referindu- se la anunţul privind referendumul.

Mai mult, Papandreou a dat asigurări, săptămâna trecută, că guvernul de la Atena va menţine un ritm constant al reformelor pentru depăşirea dificultăţilor economice. Temerile Occidentului sunt cu atât mai fondate cu cât rezultatul unui eventual referendum este previzibil. Un sondaj publicat la sfârşitul săptămânii trecute arată că majoritatea grecilor consideră deciziile summitului negative şi doar 12,6 la sută dintre ei le văd ca fiind pozitive.

Reacţiile internaţionale au fost pe măsură. "Grecia riscă să intre în faliment în cazul respingerii la referendum a planului de salvare european", a avertizat, ieri, premierul luxemburghez, Jean- Claude Juncker, preşedintele Eurogroup. O surpriză neplăcută, a declarat diplomatic şi premierul Finlandei, ţară care a cerut garanţii din partea Greciei în schimbul contribuţiei sale la ajutorul financiar pentru Atena. La Paris, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost consternat de anunţul lui Papandreou şi a organizat o reuniune de urgenţă pe această temă. La rândul său, cancelarul german Angela Merkel, în schimb, l-a sunat pe premierul grec pentru a-i cere explicaţii, după care s-a întreţinut telefonic cu preşedintele francez. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/b5JmNY7NAjM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Dacă grecii nu vor acordul, atunci acesta nu va fi adoptat". GEORGIOS PAPANDREOU, premierul grec REVOLTĂ INTERNĂ Papandreou, contestat de colegii de partid Şase deputaţi din formaţiunea de guvernământ, Partidul Socialist (PASOK), i-au cerut demisia premierului după anunţul privind referendumul. Un al şaptelea şi-a dat demisia din partid, diminuând majoritatea de 153 de locuri din 300 pe care PASOK o avea în parlamentul elen, tocmai înaintea votului de încredere de vineri. Nici opoziţia conservatoare nu a ratat momentul şi a făcut apel la alegeri anticipate înainte ca guvernul socialist să "pună în pericol apartenenţa Greciei la UE". Papandreou a exclus însă această ipoteză, avertizând că un astfel de scenariu nu dă bine pe plan extern. Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Efectul referendumului din Grecia: Bursele europene s-au dus în cap
  • Grecia: Scandal politic pe tema referendumului. Demisia premierului Papandreou, cerută de şase colegi de partid
  • Europa răsuflă uşurată după salvarea Greciei. Pentru cât timp?