Iliescu şi PDSR îl voiau "persona non-grata" pe Rege, în 1994

Iliescu şi PDSR îl voiau "persona non-grata" pe Rege, în 1994

"Regaliştii" declaraţi din 2011 sunt aceiaşi delatori care, în 1994, îi refuzau accesul în ţară lui Mihai I, ba, mai mult, propuneau ca el să fie declarat "persona non grata" pe teritoriul României. Astăzi pozează în susţinători ai Regelui Mihai, în speranţa de a obţine voturi.

7 octombrie 1994: Preşedintele Ion Iliescu refuză să permită Regelui Mihai I accesul pe teritoriul României, deşi aceasta aterizează pe Aeroportul Otopeni. Regele s-a văzut nevoit să urce din nou în avion şi să se reîntoarcă la Paris. "Regele Mihai nu a fost lăsat să intre în ţară" - titra Evenimentul zilei, din care mai aflam că "negocierile" au durat 75 de minute. "2.000 de oameni l-au aşteptat pe rege la aeroport" - este un alt titlu. În zadar.

Opozanţii lui Mihai I: Iliescu, Văcăroiu, Meleşcanu şi Geoană

Premierul Nicolae Văcăroiu nu a ieşit din cuvântul lui Iliescu. Nici ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. Purtător de cuvânt al MAE, Mircea Geoană, declara ziariştilor Evenimentul zilei: "Aş dori să marchez un singur punct: după cum cunoaşteţi, această problemă este o prerogativă a Executivului şi, acum aproximativ trei săptămâni, Guvernul României şi-a exprimat punctual de vedere în legătură cu o astfel de identitate". Articolul EVZ continuă: "Comunicatul Guvernului la care face referire purtătorul de cuvânt al MAE susţinea că vizita fostului rege este inoportună". "Cererile au fost întâmpinate cu aplauze..." 11 octombrie 1994: PDSR solicită, în plenul Camerei Deputaţilor, declararea Regelui Mihai "persona non grata" pe teritoriul României. Mai mult, s-a solicitat "ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor şi senatorilor care au trecut fraudulos graniţa pentru a-l întâmpina pe pista Aeroportului Otopeni pe cetăţeanul Mihai Hohenzollern şi trimiterea lor în faţa justiţiei", titrează Evenimentul zilei în ediţia de a doua zi. Printre cei vizaţi, Dinu Patriciu, deputat PL '93.

"Cererile au fost întâmpinate cu aplauze din partea stângă a sălii, iar preşedintele şedinţei, Ioan Gavra, a recomandat să se facă în acest sens o adresă oficială către Biroul Permanent al Cemerei Deputaţilor", mai nota EVZ. Ulterior, PDSR a solicitat MAE ca Regele MIhai să fie declarat "persona non grata" pe teritoriul României. În paralel, Ion Iliescu nu excludea o măsură legislativă prin care Regelui Mihai să-i fie interisă intrarea în ţară.

Din aceeaşi pagină de ziar aflăm că, în aceeaşi zi, senatorii au votat mărirea salariilor lor, dar şi a celui al preşedintelui Iliescu.

Geoană prezidează şedinţa prilejuită de aniversarea Regelui 25 noiembrie 2011: Fostul purtător de cuvânt al MAE care era ferm, în 1994, în privinţa refuzului accesului Regelui Mihai în România, Mircea Geoană, este preşedintele Senatului. Conduce şedinţa la care Mihai I a fost invitat să ţină un discurs istoric, cu ocazia aniversării a 90 de ani. Din sală nu lipsesc fostul şef de stat, Ion Iliescu, pe post de invitat special, fostul premier Nicolae Văcăroiu, ajuns preşedinte al Curţii de Conturi şi Teodor Meleşcanu, în prezent senator. Cu toţii pozează în susţinători ai Regelui Mihai, în speranţa de a obţine voturi. "Parlamentarii au jucat în piesa Monarhişti pentru o zi" - titrează Evenimentul zilei, la distanţă de 17 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News