DISCURS INTEGRAL. Regele Mihai I în Parlament: "România, o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri"

DISCURS INTEGRAL. Regele Mihai I în Parlament: "România, o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri"

Regele Mihai I a susţinut, în această dimineaţă, un discurs adresat Camerelor reunite ale Parlamentului.

CITEŞTE DISCURSUL INTEGRAL AL MAJESTĂŢII SALE: "Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Sunt mai bine de şaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia reprezentanţilor legitimi ai poporului.

Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.

Ultimii douăzeci de ani au adus democraţie, libertăţi şi un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, îşi împlinesc visele şi încearcă să-şi consolideze familia şi viaţa, spre binele generaţiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.

Mersul României europene de astăzi are ca fundament existenţa Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a Legislativului românesc de după anul 1989.

Dar politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului.

Multe domenii din viaţa românească, gospodărite competent şi liber, au reuşit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători şi companiile mijlocii, tinerii şi profesorii din universităţi, licee şi şcoli, cei din agricultură.

Încearcă să-şi facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomaţii şi funcţionarii publici, deşi sunt puternic încercaţi de lipsa banilor şi descurajaţi instituţional. Îşi fac datoria faţă de ţară instituţii precum Academia Română şi Banca Naţională, deşi vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit faţă de ierarhia valorilor din societatea românescă.

Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare.

România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile şi aeroporturile moderne sunt parte din forţa noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie a societăţii.

Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării noastre.

Nu m-aş putea adresa naţiunii fără a vorbi despre Familia Regală şi despre importanţa ei în viaţa ţării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie.

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică, simţ al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor!

Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.

În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra fiinţei naţiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.

Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi.

Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române:

Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi.

Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi.

Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna.

Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!"

FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU

UPDATE 10.50. Majestatea Sa a primit drept cadou de la liberalul Călin Popescu- Tăriceanu un tablou care reprezintă, în basorelief, clădirea Parlamentului României. UPDATE 10.40. Discursul Regelui Mihai a fost îndelung aplaudat. Din lojă s-au auzit scandări "Trăiască Regele" şi "Regele Mihai". Majestatea Sa a primit Colanul Camerei Deputaţilor,  din partea vicepreşedintelui Valeriu Zgonea. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat apoi închisă şedinţa dedicată celebrării a 90 de ani de viaţă ai Regelui Mihai.

UPDATE 10.10 Regele Mihai a intrat în sala de plen a Parlamentului. După intonarea imnului naţional, preşedintele Senatului Mircea Geoană a făcut o scurtă introducere şi i-a urat "La mulţi ani!".

"Majestatea sa a fost obligată să părăsească ţara în perioada în care un regim al răului s-a abătut peste Europa. Prezenţa regelui în Parlament este o dovadă a împăcării cu trecutul. Prezenţa Regelui în Parlament după 65 de ani este o dovadă că perioada comunismului este o paranteză definitiv închisă. La mulţi ani Majestatea Voastră, sunteţi în templu democraţiei româneşti şi salut prezenţa tuturor grupurilor parlamentare", a spus Mircea Geoană, în discursul său.

Înainte de discursul Regelui a fost intonat Imnul României.

UPDATE 9.50. În sală au ajuns liderul PNL, Crin Antonescu, liderul PSD, Victor Ponta, liderul PC, Dan Voiculescu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, fostul premier Adrian Năstase, şi democrat-liberalii Sever Voinescu, Cezar Preda şi  Theodor Paleologu.

UPDATE 9.40 Regele Mihai a ajuns în Parlament şi a fost întâmpinat de Mircea Geoană. Alături de rege s-au aflat  Alteţa Sa Regală Principesa Margareta şi Alteţa Sa Principele Radu. În timpul discursului, aceştia au stat în dreapta Regelui. Regina Ana nu a fost prezentă la acest eveniment. UPDATE 9.20 Invitaţii Casei Regale şi parlamentari români au început să intre în sala de plen pentru a asista la discursul Regelui.

În cinstea acestui eveniment, în sala de plen a fost adus un jilţ pe care administratorii Palatului îl aduc doar când şefii de stat depun jurământul de credinţa. La eveniment nu participă preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi Patriarhul Daniel.

Discursul Regelui Mihai I în Parlamentul României este, totuşi, urmărit de aproape 100 de invitaţi, membri ai caselor regale din întreaga lume. Printre aceştia, Regina Sofia a Spaniei, Simeon al II-lea al Bulgariei, Regele şi Regina Suediei, prinţul moştenitor Alexandru al II-lea al Serbiei şi Marea Ducesa Maria a Rusiei.

Din rândul clasei politice, la discurs asistă parlamentari ai opozitiei şi ai UDMR, parlamentari de la PDL şi de la UNPR.

Discursul Regelui Mihai I va dura aproximativ 8 minute. După evenimentul din plenul Parlamentului, invitaţii Casei Regale vor participa, spre seară, la Opera Română, unde este programat un concert, urmat de un dineu la Palatul CEC.

De ce lipsesc Băsescu, Boc şi Anastase

Cu prilejul Zilei Armatei Române, Traian Băsescu şi-a anunţat prezenţa la ceremonia militară organizată la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie. La ora 10.00, Băsescu va pleca la Bruxelles, pentru o întâlnire cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. Absenţa lui Traian Băsescu nu este însă o surpriză.

Premierul Emil Boc are în agendă o vizită la Carei, unde participă la evenimente dedicate Zilei Armatei.

Roberta Anastase nu este astăzi în ţară. Preşedintele Camerei Deputaţilor se află în Georgia. CITIŢI ŞI:

  • Regele Mihai I, la 90 de ani. Cele mai controversate momente ale vieţii
  • Regele Mihai I acceptă invitaţia în Parlament. "E o dovadă de democraţie şi libertate"
  • 25 octombrie 2011. Operaţiunea "Instaurarea Monarhiei"
  • Traian Băsescu: Regele Mihai a fost slugă la ruşi | VIDEO
  • Reacţia Regelui Mihai la acuzele preşedintelui
  • EDITORIALUL EVZ: Ei zic că vor monarhie."Monarhie? Dar Regele unde e?"

Ne puteți urmări și pe Google News