WikiLeaks îşi încetează activitatea din motive financiare

WikiLeaks îşi încetează activitatea din motive financiare

WikiLeaks a anunţat astăzi, într-o declaraţie, că va opri publicarea cablogramelor din raţiuni financiare. Conform anunţului, "blocada pe care ne-au impus-o comapnii financiare precum Visa, MasterCard, Western Union şi PayPal nu ne lasă nicio alternativă".

Pentru a-şi asigura supravieţuirea, WikiLeaks trebuie "să strângă fonduri într-un mod agresiv pentru a lupta cu blocada şi cu opozanţii săi", transmite CNN.

Controversatul site, înfiinţat de jurnalistul australian Julian Assange, a lăsat de ceva vreme să se înţeleagă că se confruntă cu probleme financiare. Într-o declaraţie recentă, referitoare la scandalul privind apariţia unei biografii neautorizate a lui Assange, grupul a susţinut că nu are bani suficienţi pentru a angaja un avocat. Companiile financiare Visa, MasterCard, Western Union şi PayPal au început să facă presiuni financiare asupra WikiLeaks la scurtă vreme după ce acesta a început să publice o parte dintre cele 250.000 de cablograme ale Departamentului de Stat al SUA, anul trecut.

Julian Assange are, în continuare probleme, atât în Europa cât şi în SUA. O decizie privind extrădarea sa în Suedia, unde ar urma să fie judecat pentru agresiune sexuală, va fi luată în aceste săptămâni. WikiLeaks este specializat în publicarea unor documente secrete. Site-ul a provocat un imens scandal, în 2010, după ce a publicat rapoarte secrete ale armatei SUA despre Afganistan şi Irak, dar şi informaţii referitoare la diplomaţia americană din toată lumea.

Ne puteți urmări și pe Google News

WikiLeaks a generat nu doar un scandal fără precedent, dar a evidenţiat puterea pe care accesul la informaţie o oferă celor care ştiu să folosească tehnologia în favoarea lor. Aici, la suprafaţă, o platformă alimentată de mii de persoane cu informaţii confidenţiale şi inedite.