"Crocodil", drogul care "mănâncă" dependenţii, a ajuns în Europa. Povestea unui supravieţuitor

"Crocodil", drogul care "mănâncă" dependenţii, a ajuns în Europa. Povestea unui supravieţuitor

Un drog extrem de periculos, consumat de sute de mii de ruşi, a intrat şi pe piaţa din Europa.

Autorităţile din Germania sunt în stare de alertă, după ce au descoperit că mai mulţi tineri îl folosesc. În Rusia, din 2002, drogul a făcut ravagii, fiind folosit de aproape un milion de persoane.

Efectele drogului sunt extrem de puternice şi rapide. O simplă injectare face ca pielea să devină solzoasă, căpătând aspectul pielii de crocodil, muşchii şi carnea se descompun, ficatul şi rinichii cedează. Un consumator simte nevoia unei doze după numai două ore. Speranţa de viaţă pentru cei care folosesc acest drog este de numai 3 ani, însă mulţi nu trec de primul an. În unele cazuri, provoacă decesul de la prima utilizare. Cei care reuşesc să supravieţuiască rămân desfiguraţi.

Irina Pavlova, o fostă dependentă de "Crocodil", a povestit pentru "Time" cum a scăpat din infern. A început cu droguri uşoare, în adolescenţă, apoi a trecut la heroină şi, în final, la 27 de ani, a luat "Crocodil" deoarece era mult mai ieftin şi simplu de pregătit. În oraşul său natal, Vorkuta, este foarte popular tocmai pentru preţul său mic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aici, iernile durează opt luni, iar tinerii au puţine opţiuni de distracţie. Mulţi beau şi foarte puţini muncesc, spune Pavlova.

În grupul său mai erau 12 consumatori de "Crocodil", printre care şi fratele ei. "Toţi sunt morţi acum. Unii au făcut pneumonie, alţii septicemie sau meningită, unora le-a plesnit o arteră. Alţii pur şi simplu au putrezit", explică femeia efectele drogului.

Pentru ea, punctul de cotitură a fost în 2008, când a stat două săptămâni închisă în apartamentul fratelui său. Pregătind şi injectându-şi substanţa.

"Efectul maxim durează o oră şi jumătate, iar prepararea cam o oră. Numai asta am făcut în fiecare zi, câte 24 de ore", îşi aminteşte femeia. Apoi, i-a apărut o infecţie în zona inghinală şi a făcut septicemie. După ce a fost salvată în ultima clipă, a acceptat să meargă într-un centru de dezintoxicare.

"Crocodil", drogul care mănâncă muşchii

Drogul este denumit ştiinţific dezomorfină, folosită iniţial ca o alternativă la morfină, substanţă sintetizată pentru prima dată în SUA, în anii '30.

Pentru a-l fabrica, ruşii cumpără pastile de codeină, care se găsesc la liber în farmacii, pe care le combină cu iod, acizi industriali şi solvenţi organici. În cele mai multe cazuri, sunt folosite substanţe industriale şi nu cele purificate, mai potrivite consumului.

Produsul rezultat are concentraţii mari de iod, care afectează sistemul endocrin şi provoacă tulburări musculare, fosfor, care atacă ţesutul osos, precum şi amestecuri periculoase de metale grele, precum fier, zinc şi plumb, care provoacă tulburări ale sistemului nervos, dezechilibre minerale şi inflamaţia ficatului şi a rinichilor.

Circulaţia este foarte afectată, iar membrele putrezesc. Venele din apropierea locului injectat, care poate fi oriunde pe corp, ard. Cangrenele şi amputarea sunt foarte frecvente printre consumatori, carnea fiind pur şi simplu mâncată.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/rv1QAk2-8d8" width="420" frameborder="0" height="315"></iframe>