Accidentul aviatic de la Iaroslav | Concluziile anchetei

Accidentul aviatic de la Iaroslav | Concluziile anchetei

Presa rusă a comunicat recent rezultatele anchetei accidentului aviatic de luna trecută, în care o aeronavă Yak 42 s-a prăbuşit imediat după decolarea de pe aeroportul din Iaroslav. 43 de persoane au murit, cei mai mulţi fiind componenţi ai echipei de hochei Lokomotiv Iaroslav. Aparatul de zbor a avut o defecţiune la sistemul de frânare.

Deşi iniţial s-a presupus că de vină ar fi carburantul de proastă calitate ce a oprit motoarele, anchetatorii ruşi au realizat mai multe simulări, în urma cărora au concluzionat: Yak-ul a avut o defecţiune la sistemul de frânare, ce a încetinit neanunţat  aparatul în timpul decolării. Pilotul a hotărât să desprindă avionul de pistă, căci aceasta se termina. Fiind în limită de viteză, aparatul de zbor s-a angajat, prăbuşindu-se în râu.

Fenomenul de angajare apare atunci când fileurile de aer de pe profilul aripii unui avion se desprind, la viteza mică. Acest fenomen este sinonim cu pierderea portanţei.

Luna trecută, un avion de pasageri de tip Yak 42 în care se afla echipa de hochei Lokomotiv Iaroslav s-a prăbuşit imediat după decolare, deşi condiţiile meteo erau bune. La bordul aeronavei se aflau 45 de persoane, dintre care au supravieţuit doar două.

Ne puteți urmări și pe Google News