Gilad Shalit a fost predat Israelului. Primii deţinuţi palestinieni au fost puşi în libertate | VIDEO

Gilad Shalit a fost predat Israelului. Primii deţinuţi palestinieni au fost puşi în libertate | VIDEO

Un prim convoi de convoi format din 96 de prizonieri palestinieni care trebuie eliberaţi în schimbul soldatului israelian Gilad Shalit a părăsit în această dimineaţă închisoarea Ketziot, cu destinţia Cisiordania. Alte trei convoaie vor părăsi în cursul zilei centrele de detenţie israeliene. Gilad Shalit este acum în custodia armatei israeliene.

UPDATE 5. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat azi că eliberarea lui Shalit, care are dublă naţionalitate, franco-israeliană, reprezintă "o mare eliberare pentru Franţa", tânărul fiind aşteptat la Paris. UPDATE 4.  Gilad Shalit s-a întâlnit cu familia sa la baza aeriană Tel Nof din centrul Israelului. El a fost întâmpinat de premierul israelian Benjamin Netanyahu la coborârrea din avion. "Salut Gilad! Bine ai revenit în Israel! Ne bucurăm să te avem din nou printre noi!" i-a declarat şeful guvernului. UPDATE 3. În primul său interviu după aliberarea sa, acordat postului naţional egitean de televiziune, Shalit a dezvăluit că a fost tratat bine de gruparea Hamas de-a lungul celor cinci ani de captivitate. "Am emoţii. Nu am mai văzut oameni de atâta timp. Abia aştept să mă întâlnesc cu ei, să le vorbesc, să nu mai fac aceleaşi lucruri în fiecare zi", a adăugat soldatul israelian. UPDATE 2. Gilad Shalit a vorbit la telefon cu familia sa, pentru prima dată după cele 1.940 de zile petrecute în captivitate. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Yoav Mordechai, a declarat că soldatul a fost supus unei examinări medicale, în urma căreia s-a constat că starea sa de sănătate este bună. El urmează să se întîlnească cu familia sa în cursul acestei zile. UPDATE1. Soldatul israelian Gilad Shalit a fost eliberat şi a fost predat unei baze militare a Forţelor de Apărare ale Israelului lângă terminalul Kerem Shalom, la graniţa între Israel-Egipt şi Fâşia Gaza, au informat surse militare israeliene, citate de Xinhua. Peste o mie de poliţişti au fost desfăşuraţi de-a lungul drumului parcurs de convoaie, a precizat postul public de radio.

Numărul total al prizonierilor palestinieni ce vor fi puşi azi în libertate este de 477, dar Israelul s-a angajat că va elibera 1000 de deţinuţi,transmit agenţiile de presă, citate de "Le Figaro".

"Operaţiunea de predare a soldatului Gilad Shalit părţii israeliene se va produce în momentul în care vom fi siguri că toţi deţinuţii au sosit la frontiera egipteană", a afirmat un lider al mişcării Hamas, Ezzat al-Rishq.

Ne puteți urmări și pe Google News

Shalit urmează să fie transferat din Fâşia Gaza în peninsula egipteană Sinai, după care va fi preluat de către Israel, pentru a fi întâmpinat la baza aeriană Tel Nof de către demnitari israelieni, printre care şi premierul Benjamin Netanyahu. Ulterior, el îşi va putea vedea familia.

Capturat de un comando palestinian la 25 iunie 2006 la graniţa Israelului cu Fâşia Gaza, soldatul va fi predat în schimbul unui prim lot de 477 de palestinieni, în majoritate condamnaţi pe viaţă în Israel, dintre care 27 sunt femei. Palestinienii se vor întoarce la casele lor din Fâşia Gaza, Cisiordania şi  Ierusalimul de Est.

Potrivit recentului acord Israel-Hamas, cel de-al doilea grup de 550 de deţinuţi palestinieni vor fi eliberaţi în următoarele două luni.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/mEAPoLXBDNk" width="560" frameborder="0" height="315"></iframe> <iframe src="http://www.youtube.com/embed/ANfiCZNUwZ4" width="560" frameborder="0" height="315"></iframe>