Cei mai mulţi dintre adversari sunt impresionaţi. Alţii sunt îngroziţi. Unii încearcă să pară liniştiţi. Privesc spre "nebunii" din faţa lor şi încearcă să înţeleagă mesajul. Aceasta e Haka! Evz vă prezintă orginile şi măreţia acestui dans, devenit brand al Noii Zeelande şi al naţionalei "All Blacks".
În această dimineaţă, pe "Eden Park" din Auckland, înaintea meciului Noua Zeelandă - Australia, a doua semifinală a Cupei Mondiale 2011, a putut fi admirat din nou "Haka", dansul maori devenit celebru după ce jucătorii "All Blacks" l-au adoptat ca mod de a se automotiva şi de a băga spaima în adversari.
E un moment gustat din plin de spectatorii aflaţi în tribune şi de sutele de milioane de telespectatori. E momentul în care rugbiştii "All Blacks", aproape transfiguraţi, îşi îndeplinesc ritualul. "Ka Mate, Ka Mate"
Haka e un dans al populaţiei maori, băştinaşii din Noua Zeelandă. Maori au fost primii care au populat cele două insule începând cu secolul XIII. După venirea europenilor, trei secole mai târziu, maorii au început să fie marginalizaţi.
Ei şi-au păstrat însă cultura şi limba, iar multe dintre tradiţiile lor au fost exploatate de noii locuitori. Aşa s-a întâmplat şi cu Haka, dans adoptat la sfârşitul secolului XIX de rugbiştii din tânăra pe atunci naţională a Noii Zeelande.
Deşi Haka e considerat un dans războinic, versurile sale spun cu totul altceva.
"Ka Mate", cea mai cunoscută interpretare a dansului Haka, a fost compusă în jurul anului 1820 de Te Rauparah, şef al tribului Ngati-Toa, ramură a tribului Tainui.
Ca să scape de duşmanii care, printre alte atrocităţi comise îi omorâseră şi îi mâncaseră tatăl, Te Rauparah a găsit adăpost la Te Wharerangi, şeful unui alt trib.
"Ka Mate" e un dans de mulţumire, care simbolizează victoria vieţii asupra morţii, e un simbol al renaşterii, în care Te Rauparah îşi strigă bucuria de a fi supravieţuit şi în care pomeneşte de protectorul său, "omul păros" Te Wharerangi. Ameninţătorul "Kapa o Pongo"
După mulţi ani, neo-zeelandezii au adoptat o altă versiune a dansului Haka, e vorba despre "Kapa o Pongo". Această versiune cuprindea, la finalul dansului, un gest gustat doar de neo-zeelandezi, nu şi de cei în faţa cărora se desfăşura dansul.
În finalul "Kapa o Pongo", rugbiştii "All Blacks" făceau un gest care fusese interpretat ca o ameninţare de tăierea capului adversarului! Sportivii din Noua Zeelandă au renunţat la acel gest şi au adaptat o Haka mult mai comercială.
În 2009, triburile maore din Noua Zeelandă au obţinut o altă victorie istorică în faţa Guvernului din Noua Zeelandă. A fost recunoscut astfel, oficial, că Haka e un dans care aparţine maorilor, care au primit şi o despăgubire importantă, de aproximativ 150 de milioane de euro! "Dirijorul" Piri Weepu
Nu doar naţionala Noii Zeelande interpretează dansul Haka înaintea meciurilor. După modelul "All Blacks", rugbiştii din Samoa şi Tonga interpretează şi ei, în manieră proprie, Haka.
Dansul e condus, conform tradiţiei, de un "bătrân", unul dintre cei mai respectaţi oameni din grup. În acest moment, "dirijorul" pentru naţionala "All Blacks" e mijlocaşul Piri Awahou Tihou Weepu, 28 de ani, jucător cu origini maori.
Iată cum sună Haka, versiunea originală:
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora! Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora! (Voi muri! Voi muri! Traiesc! Traiesc!)
Tenei te tangata puhuru huru (Acesta este bărbatul păros)
Nana nei i tiki mai (Cel care a adus soarele)
Whakawhiti te ra (Şi care l-a facut să străluceasca din nou)
A upa ... ne! ka upa ... ne! (O treaptă mai sus, şi încă o treaptă)
A upane kaupane whiti te ra! Hi !!! (Şi încă o treaptă mai sus … soarele străluceşte!) IATĂ CÂTEVA DINTRE CELE MAI FRUMOASE INTERPRETĂRI ALE DANSULUI HAKA! <iframe src="http://www.youtube.com/embed/8eGCsEQ15L4" frameborder="0" height="315" width="633"></iframe> <iframe src="http://www.youtube.com/embed/6g3QbH_i2VU" frameborder="0" height="315" width="633"></iframe> <iframe src="http://www.youtube.com/embed/3GpTsPNwwms" frameborder="0" height="315" width="633"></iframe> <iframe src="http://www.youtube.com/embed/idCAtVDRuLw" frameborder="0" height="315" width="633"></iframe>
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/FW6EQNBoAiw" frameborder="0" height="315" width="633"></iframe>