Şeful ANOFM, reţinut de DNA pentru luare de mită. Silviu Bian a primit 80.000 de lei şpagă de la subalterni

Şeful ANOFM, reţinut de DNA pentru luare de mită. Silviu Bian a primit 80.000 de lei şpagă de la subalterni

Şeful Agenţiei Naţional pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, a fost reţinut de procurorii DNA. El a fost prins în flagrant, în timp ce lua mită.

UPDATE 11:12: Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, ieri, că Silviu Bian va fi revocat din funcţie. "Vom căuta o soluţie pentru înlocuirea lui", a completat Sulfina Barbu. UPDATE 11.08: Silviu Bian le-a spus aseară procurorilor DNA că, invitat fiind la ziua de naştere a unui angajat al AJOFM Braşov, a primit o pungă, despre care i s-a spus că "e un whisky din partea salariaţilor direcţiei". "Eu nu ştiam că sunt bani acolo", a mai spus Bian. UPDATE 10:50: În jurul prânzului, Silviu Bian urmează să fie dus la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. El este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit procuroriloranticorupţie, cercetările au fost extinse şi către ealte judeţe, existând posibilitatea ca Bian să mai fi luat şpagă şi de la alţi angajaţi, pentru a-i păzi de disponibilizările din instituţie. UPDATE 09.00: Silviu Bian a fost audiat azi-noapte, până în jurul orei 02:30. Cât timp a stat la sediul DNA, şeful ANOFM a declarat în repetate rânduri că este nevinovat. UPDATE 02.00: Şeful ANOFM a primit mandat de reţinere pentru 24 de ore. UPDATE 20.50 Şeful ANOFM, Silviu Bian a fost adus la sediul DNA din Bucureşti. În urma audierilor care vor urma, procurorii anticorupţie vor decide dacă acesta va fi reţinut.   UPDATE 18.47 Oficiali ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au precizat pentru "Evenimentul Zilei" că, până în prezent, nu a fost reţinută nicio persoană în acest caz.

"Sunt audiaţi mai mulţi martori dar şi cel incriminat. În paralel, sunt efectuate percheziţii", au precizat surse judiciare.

Biroul de presă a precizat, de asemenea, că "se confirmă cele prezentate până acum de mass-media", dar un comunicat în acest sens va fi dat în momentul în care va fi reţinut cel sau cei implicaţi în acest caz. De asemenea, precizează aceleaşi surse, acţiunea este coordonată de DNA Bucureşti. UPDATE 17.50. În acelaşi timp, procurorii fac percheziţii la biroul lui Silviu Bian din Bucureşti. Vor fi ridicate documente şi calculatorul din biroul lui Bian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Silviu Bian, care are şi rang de Secretar de Stat, urmează să fie adus la Bucureşti, pentru cercetări.

Şeful ANOFM, Silviu Bian, membru al PDL Alba, se afla de ceva vreme sub supravegherea procurorilor DNA.

"Taxă de protecţie" pentru locul de muncă UPDATE 17.30 Silviu Bian a primit 80.000 de lei de la subalternii săi din Braşov. La AJOFM Braşov urmează să se facă disponibilizări, iar aceşti bani garantau că anumiţi angajaţi urmau să aibă posturile asigurate. Suma de 80.000 de lei a fost strânsă de la mai mulţi angajaţi ai ANOFM.

Unul dintre angajaţii AJOFM Braşov s-a întâlnit în această după-amiază cu Bian pentru a-i da banii.

Flagrantul a fost realizat astăzi, în Braşov. Din primele informaţii, şeful ANOFM, Silviu Bian, ar fi procedat la fel şi în cazul altor direcţii judeţene.

Reprezentanţii AJOFM Braşov s-au declarat şocaţi de vestea reţinerii lui Bian, dar nu au dat alte declaraţii.

Silviu Bian, în 2010, despre România: "Avem curve, beţivi, puturoşi"

"Noi nu trebuie să privim poporul român ca pe un popor de academicieni. Noi trebuie să facem o analiză a poporului aşa cum e. Avem curve, beţivi, puturoşi. Puturoşi câţi vreţi. Ştiţi ce înseamnă puturos, nu? Leneş. Toţi vor să-şi facă micuţii protopopi. Sunt puţini părinţi cei care ştiu care e rostul oamenilor pe pământ. Mie în 30 de ani de şcoală nu mi-a spus nimeni să muncesc. Doar tata (...) Va fi statul principalul furnizor de şomeri în perioada următoare, dacă spuneţi că mediul privat începe să-şi revină? Eu nu pot să mă pronunţ asupra acestei chestiuni. Anumite instituţii îşi restructurează activitatea, că aşa e lumea. Se mişcă. Eu nu sunt aşa de îngrijorat pentru cei care au lucrat în instituţii, chiar dacă-s restructuraţi. În general, îşi găsesc locuri de muncă, sunt oameni care au opţiunea de a munci. Chiar dacă iniţial intră în bazele noastre de date, pleacă foarte repede. Noi îi analizăm pe cei în căutarea unui loc de muncă după perioade, vedem cât stau la noi: trei luni, şase luni. Deja când trec şase luni suntem îngrijoraţi. Noi suntem o interfaţă între angajator şi cei care caută. Cei care pleacă de la stat, cum spuneţi dumneavostră, sunt oameni instruiţi şi nu cred că va fi o problemă", declara, în 2010, Silviu Bian, şeful ANOFM, în ediţia electronică a ziarului Adevărul

Ce avere are şeful ANOFM Silviu Bian

Silviu Bian s-a născut pe 30 iunie 1960, e absolvent al Academiei de Studii Economice. Înainte de 1989 a lucrat ca economist, iar în politică a intrat în 1992. A mai fost preşedintele ANOFM în perioada 2005 - 2007.

Potrivit declaraţiei de avere depusă la sfârşitul lui 2010, Silviu Bian este membru în Corpul Experţilor Contabili şi Contabili Autorizaţi, practician în cazuri de insolvenţă. Are un depozit în valoarea de 40.000 de lei, deschis în 2008 şi mai multe conturi de card în valoare totală de 50.000 de lei.  

De asemenea, mai are patru terenuri, toate în Alba Iulia, trei dintre ele agricole şi unul trecut la "alte categorii de teren extravilane, dacă se află în circuitul civil".

Potrivit aceleiaşi declaraţii de avere din 2010, Bian mai deţine trei imobile în Alba Iulia şi un apartament în Cluj Napoca. La autovehicule au fost trecute: un Mitubishi Colt (1991), Dacia 1301 (1999) şi un tractor u650 (1970).  

Salariul lunar al şefului ANOFM este de 4.500 de lei. CITIŢI ŞI:

  • Reacţia ministrului Muncii, Sulfina Barbu, la reţinerea şefului ANOFM pentru luare de mită
  • Andreea Paul Vass, consilierul lui Boc, despre reţinerea şefului ANOFM: "Am un singur mesaj: justiţia îsi face treaba"
  • Probleme cu justiţia în familia şefului ANOFM: Fiul, acuzat de ucidere din culpă