Soldaţi americani ucişi din greşeală de propriile drone

Soldaţi americani ucişi din greşeală de propriile drone

Doi soldaţi ai marinei americane au fost ucişi în Afganistan, după ce au fost confundaţi cu soldaţi talibani.

În tot acest timp, analiştii de la Pentagon au urmărit, într-o transmisie live, misiunea dronei. Incidentul a avut loc pe 6 aprilie 2011.

Aceasta este prima anchetă a Pentagonului în care se cercetează moartea unor soldaţi americani ucişi de o dronă a propriei armate.

Raportul nu a fost încă publicat, însă jurnaliştii de la ziarul "Los Angeles Times" citează, pe surse, că ofiţerii de marină din Afganistan nu au ştiut că analiştii care controlau drona, de la o distanţă de câteva mii de kilometri, aveau dubii cu privire la identitatea ţintelor.

Este primul caz din istoria SUA când un avion fără pilot este responsabil de moartea unor soldaţi care fac parte din armata americană.

Incidentul aduce aminte de un alt caz, din 2009, când tot o dronă Predator a ucis un grup de 15 civili afgani. Şi în acel caz, analiştii care controlau aeronava au crezut că este vorba despre insurgenţi talibani.

Nici în aprilie, nici în 2009, cei care controlau aeronava nu au fost siguri de identitatea ţintelor. În 2009, analiştii au avertizat că este posibil ca în grup să fie şi copii, însă au fost ignoraţi de operatorul dronei şi de unul dintre căpitanii militari prezenţi care, în cele din urmă, a autorizat ca misiunea să continue.

Dronele americane implicate în cele două anchete au fost controlate din baze militare situate în Nevada (în cazul din aprilie 2011), respectiv Florida (în 2009).

Analiştii care controlează dronele urmăresc, prin camerele video, ceea ce se întâmplă la sol. Aeronavele fără pilot îşi lansează muniţia de la o altitudine mare, situaţie care împiedică o identificare certă a ţintelor, în special dacă misiunea are loc pe timpul nopţii.

În raportul Pentagonului care anchetează moartea celor doi soldaţi este păstrat anonim numele celui care a autorizat ca misiunea să continue, chiar dacă analiştii nu s-au pronunţat 100% în privinţa identităţii celor asupra cărora drona îşi îndreptase atacul.

Ne puteți urmări și pe Google News