Bulgaria şi-a revizuit în scădere pretenţiile de creştere economică în 2012. Ce va face România?

Bulgaria şi-a revizuit în scădere pretenţiile de creştere economică în 2012. Ce va face România?

Guvernul de la Sofia a recunoscut că prognoza de creştere economică de 4,2% estimată pentru anul viitor este una nerealistă, de aceea a decis reducerea acesteia până la 2,5%. Şi oficialii de la Bucureşti sunt de părere că prognoza de creştere economică pentru 2012 va fi afectată în sens negativ de turbulenţele şi nesiguranţa existente pe pieţele europene şi din lume.

Ministrul finanţelor Simeon Diankov a motivat decizia invocând evoluţiile negative din vestul Europei, transmite agenţia Novinite. Acesta şi-a exprimat speranţa că proiectul de buget de stat pentru anul următor va fi adoptat la şedinţa de guvern din săptămâna următoare, după care va fi înaintat parlamentului.

Potrivit previziunilor Fondului Monetar Internaţional, în anul curent economia bulgară va înregistra o creştere de 2,5%.

Potrivit premierului Emil Boc, România este în grafic, anul acesta, în ceea ce priveşte prognozele de creştere economică, dar, pentru 2012, perspectivele nu sunt atât de optimiste. "În 2011, suntem în graficul realizării prognozelor pe care le-am stabilit, de creştere economică de 1,5% şi de realizare a deficitului bugetar de minus 4,4%. Din nefericire, prognoza de creştere pentru 2012 este afectată în sens negativ datorită turbulenţelor şi nesiguranţei existente pe pieţele europene şi din lume", a precizat Emil Boc, aflat la inaugurarea unei fabrici de sisteme de micro-irigaţii, la Ariceştii Rahtivani, în judeţul Prahova, valoarea investiţiei fiind de 20 de milioane de euro.

Potrivit analiştilor, în actualele condiţii economice economia României nu va creşte cu 3,5% anul viitor, ci cu cel mult 2%.

Pentru anul 2012, Guvernul a stabilit cu FMI şi Comisia Europeană o ţintă de deficit bugetar de 3% din PIB şi de creştere economică de 3,5%, însă obiectivele se vor modifica pe fondul problemelor economice din zona euro.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isăreascu, a declarat că schimbarea prognozei de creştere economică pentru 2012 va avea consecinţe asupra construcţiei bugetare.

"Ne schimbăm prognozele de creştere economică în principal pentru că nu mai putem să mizăm pe aceeaşi creştere a exporturilor. Am fi nerealişti. În momentul în care ţi-ai schimbat prognoza urmează o serie de consecinţe pentru construcţia bugetară şi apare problema între realitate şi percepţie. Lumea politică lucrează cu percepţii şi trebuie să acceptăm că percepţia este mai tare decât realitatea", a afirmat Isărescu la începutul lunii.