Soldatul israelian Gilad Shalit va fi eliberat

Soldatul israelian Gilad Shalit va fi eliberat

Soarta soldatului franco- israelian capturat în urmă cu cinci ani în Fâşia Gaza de grupuri armate palestiniene s-a decis aseară. Premierul istraelian Benjamin Netanyahu şi palestinienii din Hamas au anunţat că au ajuns la un acord în Egipt. În schimbul eliberării lui Shalit, Israelul a fost de acord să pună în libertate 1000 de prizonieri palestinieni.

 Acordul privind eliberarea lui Shalit, capturat când avea 19 ani, pune capăt uneia dintre cele mai sensibile probleme a Orientului Mijlociu. "Este cel mai bun acord la care puteam ajunge în circumstanţele actuale, în mijlocul furtunii care s-a abătut în Orientul Mijlociu", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. Cotidianul Jerusalem Post notează că decizia eliberării celor 1000 de deţinuţi palestinieni a fost aprobată de guvernul de la Ierusalim cu 26 de voturi pentru şi 3 împotrivă.

Prizonieratul lui Shalit rămâne un subiect extrem de delicat în Israel. Familia tânărului a dus permanent o campanie pentru eliberare, în timp ce un număr important de israelieni care au rude ucise de militanţi palestinieni se opun eliberării în masă a prizonierilor palestinieni.

Mai mulţi deţinuţi palestinieni importanţi au fost excluşi din acord, a declarat un înalt oficicial israelian. Zeci de mii de palestinieni s-au adunat azi noapte în nordul Fâşiei Gaza pentru a sărbători acordul de schimb între cele două părţi, a anunţat Hamas, care controlează Faşia Gaza din 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/rUR5HIHkYUs" width="420" frameborder="0" height="315"></iframe>