Maimuţele au mişcat un braţ virtual cu puterea minţii

Maimuţele au mişcat un braţ virtual cu puterea minţii

Un implant în creier le-a permis unor maimuţe să mişte un braţ virtual, dar şi să experimenteze, prin intermediul acestuia, senzaţiile tactile.

În prima serie de experimente, maimuţele au folosit un joystick pentru a mişca un braţ virtual, pe un ecran de computer. Acesta înfăţişa trei imagini identice. Când joystick-ul se plimba pe fiecare dintre ele, vibra în mod diferit, simulând o textură diferită. Animalele erau recompensate când selectau o anumită textură cu ajutorul dispozitivului.

A doua parte a experimentului, mai avansată, folosea acelaşi principiu, doar că în locul joystickului era folosit implantul. Senzaţiile erau transmise cu ajutorul unor impulsuri electrice in regiunea creierului numită cortex tactil. Cu cât se "jucau" mai mult cu braţul digital, cu atât acesta devenea o parte a corpului lor.

Braţul digital mai poată denumirea de interfaţă creier-maşină-creier, datorită faptului că traduce activitatea cerebrală în mişcare, trimiţând înapoi informaţii către creier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii au construit acest sistem pentru a servi ulterior drept bază pentru unul care să vină în ajutorul persoanelpr paralizate. Miguel Nicolelis, liderul echipei de cercetători de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, a mărturisit că lucrează, alături de colegii săi să realizeze un întreg exoschelet care poate face ca un om paralizat să deplaseze şi să simtă ceea ce percepe şi un om normal.

"Pacienţii vor putea sa îşi folosească creierul pentru a îşi controla mişcările, dar şi pentru a avea senzaţii tactile", a mărturisit cercetătorul. Acesta a adăugat: "Veţi putea vedea această tehnologie în 2014, la Cupa Mondiala de Fotbal, când, alături de echipa naţională de fotbal a Braziliei, vor intra şi doi tineri, deplasându-se cu ajutorul exoscheletului. Aceştia vor fi capabili să arunce minge în teren, în deschiderea meciului". <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/WTTTwvjCa5g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/SSaBOd4pQpM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>