CEDO a respins cererea celor 400 de angajaţi de la Direcţia Generală de Finanţe Constanţa, care reclamaseră că ar fi fost privaţi de dreptul la nişte sporuri salariale. Europarlamentarul Monica Macovei solicită USL şi CSM "excluderi şi scuze publice".
"Aştept de la USL şi CSM excluderi, scuze publice şi despăgubiri către bugetul public, format din banii celor care muncesc, plătesc taxe şi respectă legea. Plângerile a circa 400 de reclamanţi români, actuali sau foşti angajaţi ai Direcţiei Generale de Finanţe Constanţa aparţinând SED LEX Constanţa, referitoare la neacordarea unor sporuri au fost declarate inadmisibile de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)", scrie Monica Macovei pe blog.
Potrivit acesteia, respingerea cererilor de către CEDO s-a bazat pe mai multe argumente, inclusiv pe faptul că reclamanţii nu aveau un "bun" în înţelesul art. 1 referitor la dreptul de proprietate din Protocolul 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Drept pentru care Monica Macovei susţine că , din perspectiva deciziei CEDO, reiese că politicienii USL şi unii lideri de sindicat au făcut declaraţii populiste şi mincinoase la televizor cu privire la dreptul la aceste sporuri şi la o falsă discriminare.
"Nu a fost nici discriminare şi nici vreo altă încălcare a CEDO, aşa cum în mod mincinos au susţinut unii politicieni din Uniunea stânga-dreapta (adică de niciunde) şi unii sindicalişti", acuză vicepreşedintele PDL. Judecători care decid "după ureche" Totodată, Macovei reaminteşte că o decizie a ÎCCJ a constatat că există o practică neunitară şi, în absenţa unei cuantificări legale a acestor sporuri, ele nu pot fi acordate pe cale judecătorească.
Europarlamentarul PDL mai spune despre CSM că ''nu face curăţenie'' şi nu îi dă afară pe acei judecători care decid "după ureche" sau pe baza unor posibile interese, şi nu 'pe baza legilor europene, obligatorii'.
Nu în ultimul rând, Monica Macovei apreciază că Ministerul Justiţiei ar trebui să comunice şi să explice aceste decizii populaţiei, sindicatelor şi judecătorilor.
"Cât or fi ele de nepopulare, sunt reale şi nu trebuie să minţim, nici prin omisiune, nici prin tăcere", conchide europarlamentarul.