Italia, campioana interceptărilor telefonice

Italia, campioana interceptărilor telefonice

30 de milioane de italieni au avut convorbirile telefonice ascultate, doar în ultimii 10 ani, la ordinul magistraţilor, susţine Institutul de Cercetare Eurispes.

Pe lista victimelor acestei practici controversate se numără şi premierul Silvio Berlusconi, care şi-a propus încă din 2010 să dea o lovitură indirectă presei, prin interzicerea publicării stenogramelor discuţiilor telefonice. "Legea căluş", cum a fost denumită de presa italiană, readusă, săptămâna trecută, în dis­cuţia Camerei Deputaţilor, a generat încă din start polemici aprinse. Proiectul de act normativ privind limitarea folosirii şi publicării interceptarilor telefonice în anchetele judiciare ar putea însă să fie adoptat în decurs de 90 de zile. Cel mai vocal susţinător al legii este şeful Guvernului, care se consideră o victimă a sistemului judiciar, după seria de dosare în care este anchetat. Premierul italian crede că doar un astfel de act normativ ar apăra sută la sută viaţa privată, în condiţiile în care magistraţii din peninsulă recurg mai mult decât în orice altă ţară democratică la această metodă. Scut pentru politicieni Reprezentanţii puterii de centru-dreapta doresc, de asemenea, interzicerea publicării convorbirilor telefonice, apreciind că există un număr mult prea mare de interceptări, iar pedepsele în cazul stenogramelor care apar în presă sunt prea mici. De partea cealaltă se situează majoritatea jurnaliştilor, judecătorilor şi procurorilor, care contestă actul normativ, pe care îl califică drept un scut pentru politicieni şi o perdea pentru scandalurile în care sunt implicaţi. În forma sa ini­ţială, legea prevede că jurnaliştii care vor publica transcrieri ale interceptărilor sau informaţii legate de conţinutul lor riscă închisoarea, în timp ce editorii sunt pasibili de amenzi de până la jumătate de milion de euro. Victimele sistemului Berlusconi este unul dintre principalii vizaţi de ascultările telefonice ordonate de magis­traţi. Într-unul dintre dosarele pe care le are, în care aso­ciaţii săi sunt acuzaţi că i-ar fi făcut rost de prostituate, procurorii deţin ca probe nu mai puţin de 10.000 de conversaţii telefonice, înregistrate pe parcursul a trei ani. "Nici măcar regimurile comuniste nu au făcut atâtea ascultări. Parchetul l-a lichidat pe Bettino Craxi ( fost prim-ministru socialist al Italiei, inculpat pentru corupţie), iar acum eu sunt obiectivul lor", s-a plâns Berlusconi. Printre personalităţile atinse de această practică figurează şi Victor Emmanuel de Savoia, fiul ultimului rege al Italiei, care a fost condamnat, în 2006, pentru corupţie şi proxenetism.

"Nici măcar regimurile comuniste nu au făcut atâtea ascultări. Vor să am acelaşi sfârşit ca Bettino Craxi." Silvio Berlusconi, premierul Italiei

Ne puteți urmări și pe Google News