"Blestemul Nokia". Anotimpul rece "îngheaţă" fabricile celui mai mare producător de telefoane mobile din Europa

"Blestemul Nokia". Anotimpul rece "îngheaţă" fabricile celui mai mare producător de telefoane mobile din Europa

În urmă cu trei ani, pe 15 ianuarie 2008, Nokia anunţa închiderea fabricii de la Bochum, în vestul Germaniei. La acea vreme, a fost o veste foarte bună pentru România, care abia inaugurase fabrica Nokia de la Jucu. Astăzi, însă, a venit rândul ţării noastre să se confrunte cu vestea închiderii fabricii Nokia. Activitatea de la Cluj va mai continua până pe 31 decembrie.

În 2008, şefii de la Nokia anunţau că după ce vor închide fabrica din vestul Germaniei vor reloca mare parte din activitate către nou-înfiinţata fabrică din România, de la Jucu, şi către filialele din Ungaria şi Finlanda. La acea dată, reprezentanţii Nokia îşi motivau gestul de a închide fabrica de la Bochum prin faptul că "locaţia nu era competitivă internaţional".

Motivul pentru care a fost aleasă România s-a datorat, în principal, forţei de lucru mult mai ieftine, comparativ cu cea din Germania. La Bochum mâna de lucru se ridica la aproape 5% din costurile totale de producţie. În România, aceste cheltuieli erau chiar şi de 10 ori mai mici.

Mii de angajaţi au rămas atunci şomeri şi nu au ezitat să protesteze în stradă. "Nokia deleting people", a fost unul dintre mesajele sindicaliştilor care au luat parte la manifestaţii. Decizia de a închide fabrica din Bochum, Germania a lăsat şomeri 4.300 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 2.300 angajaţi direct ai Nokia
  • 1.000 angajaţi temporar
  • 1.000 de angajaţi la firme care furnizau materiale către fabrică.

Cele câteva mii de persoane care au rămas fără un loc de muncă după închiderea fabricii Nokia din oraşul german Bochum au scandat lozinci împotriva unuia dintre cei mai mari producători de telefoane mobile din lume:

FOTO REUTERS

Proteste la închiderea fabricii Nokia din Germania: <iframe width="626" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/xxX8ig7LfwI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> CITIŢI ŞI:

  • Visul frumos de la Jucu s-a risipit. Fabrica Nokia se va închide
  • Cum a ajuns Nokia de pe culmile succesului la închidere de fabrici
  • Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. VEZI ce s-a ales de raiul Nokia
  • Nokia închide centrul de cercetare din Cluj
  • Nokia, un milion de telefoane la Cluj