Azi are loc ultima coridă din Catalunia

Azi are loc ultima coridă din Catalunia

Oraşul Barcelona găzduieşte astăzi ultimul spectacol de lupte cu tauri din regiunea catalană, în condiţiile în care în ianuarie 2012 intră în vigoare noua lege care interzice coridele în respectiva provincie spaniolă, scrie BBC.

Aproape 20.000 de oameni sunt aşteptaţi să asiste astăzi la ultima coridă găzduită de Plaça de Toros Monumental. Legea care interzice luptele cu tauri în Catalunia a fost votată anul trecut în parlametul regional, prima astfel de normă din Spania continentală, în urma unei petiţii semnate de 180.000 de persoane. Dar criticii acestei iniţiative susţin că legea nu a fost adoptată pentru apărarea animalelor, ci ca un gest ostil faţă de Spania din partea susţinătorilor independenţei Cataluniei. Dispoziţia va fi atacată la instanţa superioară spaniolă, Curtea Constituţională. Potrivit AP, preluată de Agerpres, la ora actuală, susţinătorii coridelor caută soluţii pentru abrogarea legii sau cel puţin pentru ca această interdicţie să fie adoptată şi de alte regiuni din Spania. Printre alternativele pe care le au în vedere se află apelul la Curtea Constituţională, întârzierea aplicării legii, sau strângerea de semnături chiar cu ocazia spectacolului de astăzi, prin care să se susţină o iniţiativă în faţa Congresului pentru declararea coridelor ca bun de interes popular şi pentru abrogarea legii de interzicere a lor.

Arena Monumental, inaugurată în anul 1914, este unica unde au loc coride în regiunea catalană. Este a doua regiune din Spania care a scos luptele cu tauri în afara legii, după Insulele Canare în anul 1991. Nu există deocamdată indicii că şi alte regiuni din Spania ar dori sa le urmeze exemplul. În ciuda tradiţiei coridelor, popularitatea acestora a scăzut în ultimii ani. În regiunea catalană acest declin a început odată cu sfârşitul dictaturii lui Francisco Franco în anul 1978 şi pe măsura intensificării naţionalismului catalan şi a respingerii valorilor tradiţionale spaniole. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/NyhAsQ9WoeU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News